Σωρηδόν οι ερωτήσεις βουλευτών για το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών και όχι μόνον…

Αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών από την Δ. Αυγερινοπούλου, βουλευτή Ηλείας της ΝΔ:

Αναφορά στην Βουλή κατέθεσα για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ηλεία, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας.

Καταθέτοντας μαζί με την αναφορά μου την σχετική επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, τόνισα την ανάγκη διερεύνησης όλων των πιθανών δυνατοτήτων οικονομικής βοήθειας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την όσο το δυνατόν κάλυψη μέρους του ποσοστού της απώλειας εισοδήματος καθώς και άμεσης κατάρτισης σχεδίου διαχείρισης παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αυτών για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Όπως υπογράμμισα στην αναφορά μου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, η παραγωγή του ελαιόλαδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου καθώς η Ηλεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 η περιοχή επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά και καταστράφηκε μεγάλο ποσοστό παραγωγικών ελαιόδεντρων ενώ την ελαιοκομική περίοδο 2023-24 η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ήταν αρκετά μειωμένη.

Παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, επηρέασαν την απόδοση του καρπού και επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια, λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης.

Ως αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για την απόδοσης του δέντρου της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Αναγνωρίζοντας την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Kyriakos Mitsotakis και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, κ. Τσιάρα, για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ζήτησα στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ και των δυνατοτήτων του Υπουργείου, να προχωρήσουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

Ερώτηση Γρηγοράκου

Ερώτησή της Νάγιας Γρηγοράκου του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ.Χατζηδάκη

Η ανομβρία και η λειψυδρία απειλούν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Λακωνίας

Ο αγροτικός κόσμος της Λακωνίας βρίσκεται σε απόγνωση εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας της φετινής χρονιάς καθώς και των ξηροθερμικών συνθηκών που επικράτησαν σε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι Λάκωνες αγρότες εκπέμπουν σήμα κινδύνου επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα έχει ήδη αρνητικές ποσοτικές και ποιοτικές επιπτώσεις στην παραγωγή τους.

Η αγωγιμότητα του νερού πολλών γεωτρήσεων υποδηλώνει αλατότητα που καθιστά το νερό ακατάλληλο για αγροτική χρήση, ενώ οι περιοχές που αρδεύονται μέσω των ΤΟΕΒ δεν μπορούν σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης εκατοντάδων στρεμμάτων αγροτικής γης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η Κυβέρνηση ανακοινώνει πως το πολύπαθο αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου είναι ώριμο προς ένταξη στην επικείμενη πρόσκληση των μεγάλων έργων τού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), με προϋπολογισμό 53 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής του Δήμου Ευρώτα τονίζει πως ακόμη και αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, η ολοκλήρωσή του θα έρθει πολύ αργά για την διάσωση του φυτικού κεφαλαίου της περιοχής.

Παράλληλα, στις καλένδες των καθυστερήσεων βρίσκεται και η κατασκευή του φράγματος Κελεφίνας που αποτελεί ένα σημαντικό αρδευτικό έργο για την περιοχή της Σπάρτης και των Βόρειων Δήμων του Νομού Λακωνίας.

Featured Image

Η προσεκτική διαχείριση των υδατικών πόρων, η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, αλλά και η άμεση κατασκευή μικρών φραγμάτων, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Νομού υπάρχουν μικρές λεκάνες απορροής και υδατοστεγανά πετρώματα είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη Λακωνία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η Κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια παρότι έχει στη διάθεσή της, συνδυαστικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους στην ιστορία της χώρας, παρακολουθεί αμέτοχη τους απεγνωσμένους παραγωγούς όλης της χώρας να συμμετέχουν σε λιτανείες για να βρέξει, αντί να προωθεί συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομβρίας.

Δεδομένου ότι οι αγρότες του Νομού Λακωνίας βλέπουν ήδη την παραγωγή τους να υποβαθμίζεται ποιοτικά και ποσοτικά εξαιτίας της ανομβρίας.

Δεδομένου ότι τόσο ο χρόνος ολοκλήρωσης του φράγματος της Κελεφίνας και του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, και του αρδευτικού περιοχής «Μικρών Νιάτων» της Κοινότητας Αγ. Δημητρίου Ζάρακα του Δήμου Ευρώτα μέχρι σήμερα δεν μπορεί να καθοριστεί.

Δεδομένου ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ανομβρίας που απειλούν σήμερα την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Λακωνίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια είναι και πώς αξιολογούνται τα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Υδάτων για την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων του Νομού Λακωνίας ειδικά ως προς την καταλληλόλητα και διαθεσιμότητά τους για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή του Νομού; Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται υποβάθμιση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτινων πόρων, αλλά και της ακαταλληλότητας των υπόγειων γεωτρήσεων για την υδροδότηση της αγροτικής παραγωγής στον Νομό Λακωνίας;

Με ποιες πολιτικές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Oικονομικών θα υποστηρίξουν στην πράξη την αγροτική παραγωγή του Νομού Λακωνίας από τις διαρκώς επιδεινούμενες συνέπειες της ανομβρίας;

Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των αρδευτικών έργων στη Λακωνία και συγκεκριμένα του φράγματος της Κελεφίνας και του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου και των «Μικρών Νιάτων»;
Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες που έχει στο φυτικό κεφάλαιο της Λακωνίας η ανομβρία;

Υπάρχει σχεδιασμός για μικρότερα αρδευτικά έργα σε συνδυασμό με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (φράγματα, λιμενοδεξαμενές) ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ανομβρίας;

Ερώτηση από Σ. Βολουδάκη, βουλευτή ΝΔ Χανίων

Ζήτησα σήμερα, με ερώτησή μου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ανάγκη άμεσης και έμπρακτης ενίσχυσης των μελισσοκόμων της Κρήτης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη μελισσοκομία.

Αναφέρθηκα στο ψήφισμα της Περιφέρειας Κρήτης, για «Έκτακτη ανάγκη ενίσχυσης των μελισσοκόμων του νησιού λόγω αρνητικών επιπτώσεων της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας στη μελισσοκομία».

Μάλιστα, παρέθεσα στον Υπουργό τα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων, που απειλούν την επιβίωση των μελισσοκόμων και των μελισσών τους και συγκεκριμένα:
• Την οικονομική στήριξη, με παροχή επιδοτήσεων και οικονομικών κινήτρων για τους μελισσοκόμους,
• Τη δημιουργία υποδομών για την προστασία των κυψελών από τις πυρκαγιές και τις ακραίες καιρικές συνθήκες
• Την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών φυτών και μελισσών
• Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελισσοκόμων, των τοπικών αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη δημιουργία στρατηγικών προστασίας και αποκατάστασης της χλωρίδας και της πανίδας.

Ζήτησα από τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί έμπρακτα, η στήριξη των μελισσοκόμων του τόπου μας και η επιβίωση του κλάδου που παράγει το κρητικό μέλι, προϊόν ξακουστό σε όλο τον κόσμο για τη μοναδικότητα και την ποιότητά του.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image