Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, είχαμε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.
Υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις και στο τέλος τέθηκαν δύο προτάσεις για έγκριση.
Μία κοινή των βασικών παρατάξεων και άλλη μία της Λαικής Συσπείρωσης.
Κατά πλειοψηφία, πέρασε η κοινή πρόταση.
Το ψήφισμα αυτό, μιλά για απουσία εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα από τις κυβερνήσεις, για απουσία πολιτικής γης, για εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών, καθώς και για προβλήματα στην παραγωγή των αγροτικών προοίντων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητεί, μεταξύ άλλων ” να εκχωρηθούν από το Υπουργείο οι αρμοδιότητες της αγροτικής πολιτικής προς τις Περιφέρειες, να δοθούν και οι αντίστοιχοι πόροι, καθώς και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό”.
Το Σώμα, αιτείται, επίσης, ”άμεση αποκατάσταση των λαθών από τον ΟΠΕΚΕΠ, σε σχέση με τη μειωμένη προκαταβολή των ενιαίων ενισχύσεων που δόθηκαν στους παραγωγούς”.
Την απουσία εθνικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα από σειρά κυβερνήσεων, συνέπειες της οποίας αποτελούν, μεταξύ άλλων, “η εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών, καθώς και τα ελλείμματα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων” διαπιστώνει, ανάμεσα σε άλλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε ψήφισμά του, μετά από την συζήτηση για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, η οποία προηγήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του σώματος, προχθές Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, με το ίδιο ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί, μεταξύ άλλων, “να εκχωρηθούν από το υπουργείο οι αρμοδιότητες της αγροτικής πολιτικής, για την ενίσχυση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, μεταφέροντας βέβαιια τους αντίστοιχους πόρους καθώς και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό”.
Αιτείται επίσης το σώμα “άμεση αποκατάσταση των λαθών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τη μειωμένη προκαταβολή των ενιαίων ενισχύσεων που δόθηκαν στους παραγωγούς”.
Στην ομιλία του, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αφού επεσήμανε τα προβλήματα, ανέφερε και τα όσα έκανε η Περιφερειακή Αρχή αυτά τα χρόνια. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης των ασθενειών, στις συνέργειες, στη δακοκτονία, στα οικολογικά φάρμακα,. στις νέες καλλιέργειες, στους νέους αγρότες, στα σχέδια βελτίωσης, στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις λιμνοδεξαμενές, στους αναδασμούς, στις συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια, στα γεωργικά σχολεία, στα ελαιολουργεία, στα πυρηνελαιουργεία, στον εξηλεκτρισμό, στον έλεγχο των φυτοφαρμάκων κλπ.
Στη συζήτηση, βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, που ζήτησαν στήριξη, ενίσχυση και χαμηλές τιμές στο κόστος παραγωγής, για να μπορέσουν να μείνουν στο επάγγελμα.
Πηγή: ertnews.gr