Σε πιλοτική λειτουργία ελλείψει θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, μια start up από το Λυγουριό Αργολίδας υπόσχεται μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.
Ο Ιάσων Μπινιάρης είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε την start up Agro Spray Drone Solutions, μια εταιρεία με έδρα στο Λυγουριό, η οποία πειραματικά περισσότερο, όπως μας λέει ο ίδιος, ασχολείται με εφαρμογές ψεκασμών με drones. Και λέμε πειραματικά καθώς στην Ελλάδα, παρότι, γίνονται πωλήσεις drones και χτίζεται η εν λόγω αγορά, εντούτοις, υπάρχει κενό νόμου σε σχέση με τους ψεκασμούς, οι οποίοι και απαγορεύονται χωρίς ειδική άδεια.
Σημειωτέον ότι σε επίπεδο ΕΕ γίνονται κινήσεις για να ανατραπεί αυτό, ιδίως από την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με ασθένειες και μύκητες που απειλούν προϊόντα της με υπεραξίες όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα ακτινίδια.
Η ενασχόληση του 35χρονου σήμερα Ιάσονα μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η οικογένειά του διατηρεί κατάστημα εφοδίων στην Αργολίδα, οπότε έχει και άμεση σχέση με τα προβλήματα και την καθημερινότητα των αγροτών. Η start up από το 2018 έως σήμερα έχει υλοποιήσει εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι μόνον αυτή.
“Σε βάση περισσότερο πιλοτική κάνουμε εφαρμογές σε καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, μεγάλων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά και το καλαμπόκι, ενεργειακών φυτών, αλλά και αμπελιών. Πρόσφατα κάναμε πείραμα με ειδική άδεια κατ’ εξαίρεση από το ΥπΑΑΤ για χρήση βάκιλου στον ιστορικό αμπελώνα της Σαντορίνης, όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο με τη γεωμορφολογία των εκμεταλλεύσεων, όσο και με την έλλειψη χεριών”, τονίζει στο Agronewsbomb ο ιδρυτής της προωτοπόρου start up από το Λυγουριό.
Ο ίδιος επιμένει πως η χρήση drone για τέτοιο σκοπό δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται τεχνική εξειδίκευση, ακόμα και σχέδιο πτήσης, αλλά και swot analysis που πρέπει να υποβληθεί στην πολιτική αεροπορία.
Ερωτηθείς για τα οφέλη από τη χρήση drones για τέτοιους σκοπούς, είναι η μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών κατά 35% μίνιμουμ, αλλά και νερού κατά 90% καθώς υπάρχουν ειδικά μπεκ που δημιουργούν νεφέλωμα, η μείωση του χρόνου εργασίας καθώς μέσα σε 16 λεπτά ραντίζονται 10 στρέμματα π.χ. ελιάς, η εξοικονόμηση εργατικών χεριών κ.λπ.
Newsroom Agronewsbomb