Προβλήματα και στην παραγωγή κηπευτικών δημιουργεί η ξηρασία και η ανομβρία στην Ηλεία.

Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός, Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος από την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας: “υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση και αναγκαζόμαστε να ποτίζουμε τα κηπευτικά εποχής που καλλιεργούμε υπαίθρια με το βυτίο”.

Ο κ. Κουτσογιαννόπουλος καλλιεργεί 28 στρέμματα με κηπευτικά και είναι από τους λίγους, όπως μας λέει, αγρότες επαγγελματίες, που έχουν απομείνει στην περιοχή. Γι’ αυτό και ζητά στήριξη από την πολιτεία για να συνεχίσει να παράγει στον τόπο του. Ο ίδιος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων γεωργών του 2021. Από την ενίσχυση δε, που προβλέπει το πρόγραμμα έχει πάρει μόνο την πρώτη δόση και περιμένει να παρακολουθήσει τα μαθήματα που προβλέπονται, για να πάρει και τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τον ίδιο: “μόνο οι μισοί από όσους ενταχθήκαμε έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα”.

Featured Image

Σύμφωνα με τον ίδιο “το βασικό πρόβλημα για να συνεχίσει να παράγει είναι πλέον ο καιρός, καθώς το πρώιμο κρεμμύδι που βάζει, το λάχανο, αλλά και το μπρόκολο έχουν απαιτήσεις για να έχουν καλές αποδόσεις. Έχουμε αυτή την περίοδο 7.000 μπρόκολα και αναγκαζόμαστε να ποτίζουμε με το βυτίο, που είναι μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα για μας. Πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα για τα αρδευτικά, γιατί χανόμαστε”.

Τα κηπευτικά που παράγει τα διαθέτει σε τοπικούς εμπόρους αλλά και σε μάρκετ. Ο ίδιος βλέπει ιδιαίτερη προοπτική το επόμενο διάστημα, αφού έχει μειωθεί η παραγωγή. Επίσης, όπως σημειώνει, ο ΕΛΓΑ σπάνια αποζημιώνει τους αγρότες στην περιοχή για ζημιές…

Πέρα από την καλλιέργεια, πηγαίνει για μεροκάματο, όπως μας λέει, για μάζεμα ελιάς. Εντύπωση του έχει κάνει ότι οι αποδόσεις σε ελαιόλαδο είναι χαμηλές, αλλά μάλλον έχει να κάνει με την ξηρασία όπως λέει, καθώς δεν ξεπερνούν το 12-14%.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image