Η Βουλγαρία έχει ευνοϊκό καιρό μέχρι στιγμής το 2024/25, γεγονός που υποστήριξε τη θετική εξέλιξη τόσο των χειμερινών όσο και των ανοιξιάτικων σιτηρών.

Επί του παρόντος, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ-USDA, η FAS/Sofia εκτιμά την καλλιέργεια σιταριού MY 2024/25 σε 6,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT), ελαφρώς υψηλότερη από την περσινή καλλιέργεια.

Οι ισχυρές αποδόσεις αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν τη μικρή μείωση της σπαρμένης έκτασης.

Η καλλιέργεια κριθαριού προβλέπεται να ανέλθει στους 850.000 τόνους λόγω τόσο μεγαλύτερης έκτασης όσο και υψηλότερων αναμενόμενων αποδόσεων.

Featured Image

Οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες είχαν μια πολλά υποσχόμενη έναρξη της σεζόν και η εκτίμηση FAS/Σόφια για την καλλιέργεια καλαμποκιού είναι στα 2,8 MMT, πάνω από το επίπεδο καλλιέργειας που επηρεάστηκε από την ξηρασία του 2023/24 ΜΟΥ.

Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατά τους κρίσιμους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου. Η δυναμική εξαγωγική ζήτηση το ΜΕΤ 2023/24 οδηγεί σε εξαγωγές σιταριού πάνω από τις αρχικές προσδοκίες και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 5,2 MMT.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image