Τι ψήφισαν οι Έλληνες αγρότες στις Ευρωεκλογές με βάση τα πρώτα στοιχεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός από τα ποσοστά των κομμάτων στις ευρωεκλογές έχει και το πώς ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ποιο κόμμα προτίμησαν οι μισθωτοί, ποιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ποιο οι φοιτητές και οι αγρότες.

Μια πρώτη εικόνα από τα έως τώρα αποτελέσματα έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, τονίζοντας για σε σχέση με τους αγρότες ότι το ΠΑΣΟΚ ανεδείχθη μετά από καιρό δεύτερη δύναμη.

“Οι νέοι φέρνουν οριακά πρώτο κόμμα τη ΝΔ, αλλά εκεί έχει καλές επιδόσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξαναγίνει δεύτερο κόμμα στους αγρότες. Πράγμα το οποίο το συνδέει ίσως ως έναν βαθμό με ιστορικές ρίζες του”, είπε χαρακτηριστικά στο Mega.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να είναι πρώτη δύναμη στους φοιτητές-σπουδαστές. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ είναι πάρα πολύ ισχυρή στους ελεύθερους επαγγελματίες,” πρόσθεσε.

“Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δίνουν ένα ποσοστό 24%, η πρώτη εκτίμηση, για τη ΝΔ, 15,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνουν το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ στο 11%” κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

https://www.thetoc.gr/politiki/article/euroekloges-2024-ti-psifisan-eleutheroi-epaggelmaties-agrotes-kai-foitites—poio-komma-protimisan-oi-misthotoi/

Featured Image

Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 5,5% και 9%, αντίστοιχα, χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και οκτώ κόμματα να διεκδικούν έδρα(ες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με ενσωματωμένο το 70%.

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 27,71% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,88% και κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 13,03%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,72%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που, σύμφωνα με την Singular Logic, μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,30% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό 4,43%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία, ωστόσο, η Singular Logic εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,55%, εκ των οποίων το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,39%, η Νέα Αριστερά 2,37%, οι Πατριώτες 1,46%, οι Δημοκράτες 1,40% και ο Κόσμος 1,02%.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από thetoc.gr

Featured Image