Μετά τις πολυάριθμες συνεδριάσεις των κλαδικών οργανώσεων και της διοίκησης σχετικά με τις αλλαγές στο Νόμο περί ιδιοκτησίας και χρήσης αγροτικών εκτάσεων, που αναφέρονται στη σύναψη εθελοντικών συμφωνιών και στην προνομιακή παραχώρηση βοσκοτόπων και μερών από το Κρατικό Ταμείο Γης σε παραγωγούς λαχανικών, κτηνοτρόφοι και οπωροκαλλιεργητές, στις 8 Μαρτίου και συγκεκριμένα μια ομάδα Λαϊκών εκπροσώπων από το GERB-SDS, «Συνεχίζουμε την αλλαγή»-«Δημοκρατική Βουλγαρία» και DPS υπέβαλαν το σχέδιο τροπολογιών προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση.

Οι προσαρμογές είναι απαραίτητες για τους αγρότες, επομένως είναι σημαντικό να τεθούν σε ισχύ ήδη κατά τη φετινή σεζόν Άμεσων Πληρωμών. Γι’ αυτό το σχέδιο τροπολογιών κατατέθηκε στη βουλή με την ταχεία διαδικασία. Το «37γ» αναφέρεται στις εθελοντικές συμφωνίες για τη χρήση της γης και με αυτές θα εξαλείψει την φαύλο πρακτική του εκβιασμού των χρηστών της γης από μονάδες ιδιοκτητών μικρών οικοπέδων που δεν επιθυμούν να υπογράψουν τις εθελοντικές μονοετείς συμφωνίες για την χρήση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Ιδιαίτερα σημαντικές στο έργο είναι οι τροποποιήσεις που σχετίζονται με τις δημοπρασίες για τη μίσθωση εκτάσεων από το Κρατικό Ταμείο Κτηματολογίου DPF, ώστε να ωφεληθούν οι ευπαθείς τομείς και οι μικροκαλλιεργητές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση των εκτάσεων και των βοσκοτόπων από κτηνοτρόφους με πραγματικά κοπάδια. Σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι υποψήφιοι σε αυτούς τους διαγωνισμούς πρέπει να βρίσκονται στο έδαφος της αντίστοιχης γης και οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια ιστορικό. Όσον αφορά τους κήπους λαχανικών και οπωροφόρων, η εκμισθωμένη έκταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3.000 στρέμματα.

Featured Image

Κατά την εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, οι αγρότες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για περισσότερα από 150 στρέμματα ανά ζωική μονάδα – εάν η γη είναι από την πρώτη έως την έβδομη κατηγορία. Αν είναι από την 8η έως τη 10η κατηγορία – τα στρέμματα δεν μπορούν να είναι περισσότερα από 300 ανά ζωική μονάδα, διαβάζουμε στις αλλαγές. Στην περίπτωση των φυλών κρέατος, αυτά τα στρέμματα για μία ζωική μονάδα είναι αντίστοιχα 200 στρέμματα – μέχρι την κατηγορία 7 συμπεριλαμβανομένης, και 400 στρέμματα – από 8 έως 10 κατηγορίες γης.

Κατόπιν αιτήματος του κλάδου, έχουν επιβληθεί σοβαρές κυρώσεις και για τους προέδρους των επιτροπών κατανομής των βοσκοτόπων και των λιβαδιών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι κάθε χρόνο πρέπει να ελέγχουν εάν οι επιλεγμένοι χρήστες των κρατικών εκτάσεων έχουν 3 έτη ιστορίας ως κτηνοτρόφων και αν έχουν πραγματικά κοπάδια. Έλεγχοι γίνονται και σε κηπουρούς και οπωροπαραγωγούς που δεν έχουν δικαίωμα να κατέχουν περισσότερα από 3.000 στρέμματα από το κρατικό ταμείο γης. Οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση με αυτούς τους ελέγχους από τη διοίκηση κυμαίνονται από 5.000 BGN έως 10.000 BGN. Τα ίδια πρόστιμα θα επιβάλλονται και εάν οι πρόεδροι των επιτροπών δεν έχουν ανεβάσει τους καταλόγους των οικοπέδων από το DPF, τα οποία θα εκμισθωθούν, εντός της νομίμως καθορισμένης προθεσμίας.

Η παραχώρηση των βοσκοτόπων, όπως και πριν, γίνεται μέχρι τις 20 Μαρτίου του ημερολογιακού έτους. Με τις αλλαγές περιγράφονται και όλοι οι άλλοι όροι που προκύπτουν από την παραχώρηση γης από το κρατικό ταμείο γης.

Featured Image