Μέσα στο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η σεζόν στην περιοχή της Αχαΐας.

Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο Σπύρος Μπαλαλάς, παραγωγός από τη Λακκόπετρα: “μέχρι πριν από 10 ημέρες βγάζαμε πατάτα. Οι αποδόσεις ήταν περιορισμένες καθώς υπήρξαν ζημιές από το χαλάζι. Συγκεκριμένα δεν πιάσαμε πάνω από 2 τόνους το στρέμμα, όταν άλλα χρόνια, υπήρχαν κτήματα με 3 και 4 τόνους το στρέμμα. Οι τιμές ήταν μεν ικανοποιητικές, στα 50 με 55 λεπτά το κιλό, όμως τα περιθώρια κέρδους λόγω των χαμηλών αποδόσεων, ήταν μικρά. Το κόστος παραγωγής στα ενοικιαζόμενα χωράφια ήταν πάνω από 1.000 ευρώ”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαλά, αυτή την περίοδο υπάρχουν λίγες ντόπιες πατάτες στην αγορά της Ελλάδας, ό,τι έχει απομείνει από το Νευροκόπι, αλλά και στην γειτονική Ηλεία. Το καλοκαίρι ήταν καλή η περίοδος λόγω του τουρισμού και η ζήτηση υψηλή, όμως το Δεκέμβρη, ήταν περιορισμένη η ζήτηση.

Περιμένουν αποζημιώσεις οι αγρότες

Featured Image

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις ο ίδιος τονίζει: “πρέπει ο ΕΛΓΑ να μας καλύψει την απώλεια εισοδήματος, καθώς ακόμα περιμένουμε. Διαφορετικά είναι οριακά τα κέρδη της χρονιάς”.

Πεσμένες αποδόσεις και στο Νευροκόπι, καλές οι τιμές όμως

Ο κ. Ηρακλής Ιωαννίδης από τα Λευκόγεια Δράμας στο Κάτω Νευροκόπι λέει από την πλευρά του τα εξής: “η παραγωγή φέτος ήταν μικρή καθώς λόγω του καιρού η σπορά πήγε πίσω χρονικά, δηλαδή από κει που σπέρναμε Απρίλιο Μάιο, σπείραμε τον Ιούνιο. Όλο αυτό δεν έκανε καλό στις αποδόσεις και έχει ως αποτέλεσμα να τελειώσουν γρήγορα τα αποθέματα λόγω και της ζήτησης. Οι τιμές ήταν ικανοποιητικές, από 40 έως 53 λεπτά το κιλό”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image