… για την εποχή και πιθανότητα ανοιξιάτικων παγετών.

Μια νέα παρέμβαση του γνωστού συντοπίτη μας, Βασίλη Έξαρχου Γεωπόνου-Msc-Υποψήφιου Διδάκτορα Εδαφολογίας, αυτή την φορά για την Πρωιμότητα του φαινολογικού σταδίου της έκπτυξης οφθαλμών της ακτινιδιάς, που κάνει το φυτό πιο ευάλωτο στην πιθανότητα ενός ελαφρού (0,0 έως -2.0 c) η μετρίου (-2,00 έως -4,00) παγετού. Με πιο απλά λόγια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή το φυτό «ξεκίνησε» πιο νωρίς, αυτό όμως το κάνει πιο ευαίσθητο σε όχι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. 0 c) που σε άλλες χρονιές που ο χειμώνας δεν ήτανε τόσο ήπιος όσο φέτος δεν αποτελούσανε ιδιαίτερο πρόβλημα. Έτσι πάντα σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο πρέπει οι ακτινιδιοπαραγωγοί να είναι έως της 10-15 Απριλίου, σε μια σχετική ετοιμότητα και να παρακολουθούν τον καιρό.

Πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης παγετού:

Καταστροφή των χόρτων(αυτοφυής βλάστηση) διότι επιδεινώνουν την κατάσταση τόσο λόγω ότι διαπνέουν, όσο και κυρίως γιατί επειδή σκεπάζουν το έδαφος μειώνουν την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία του εδάφους. Ουσιαστικά είναι η μοναδική περίπτωση που δεν χρειαζόμαστε τα χόρτα στα ακτινίδια και η καταστροφή τους πρέπει να γίνεται με κούρεμα (π.χ. με καταστροφέα ψηλά), χωρίς όμως να γίνεται αναμόχλευση του εδάφους.

Σύστημα υψηλού καταιονισμού όπου ψεκάζουμε τα φυτά δημιουργώντας ένα είδος νέφους σταγονιδίων το οποίο μειώνει την ακτινοβολία που εκπέμπει το έδαφος. Εάν δεν υπάρχει αυτή η υποδομή, ποτίζουμε με το κύριο σύστημα άρδευσης του κτήματος. Αυξάνοντας το νερό στο κτήμα πετυχαίνουμε όταν αυτό παγώσει… να αυξηθεί η θερμοκρασία μέσα στο κτήμα διότι η πήξη(πάγωμα) του νερού, εκλύει θερμότητα (Εξώθερμη Αντίδραση). Σημαντικότατο είναι το πότισμα να ξεκινήσει στις11.00-12.00 η ώρα το βράδυ (και όχι πιο νωρίς), διότι οι πιο επικίνδυνες ώρες για παγετό είναι οι πρώτες πρωινές (3.00-7.00 π.μ.).

Αποφυγή «πρώιμων» Αζωτούχων λιπάνσεων που σε περίπτωση ενός όψιμου παγετού θα επιδείνωνε την κατάσταση. Με την ευκαιρία του άρθρου τα φετινά δεδομένα ο κ. Έξαρχος προτείνει οι πρώτες Αζωτούχες λιπάνσεις να ξεκινήσουν μετά τις 5 Απριλίου και στην αρχή με τη μορφή Αμμωνιακού Αζώτου…

Featured Image

Τύλιγμα του κορμού με επικαλυπτικά υλικά (π.χ. Χαρτόνι λινάτσα) και της ρίζας με μονωτικά υλικά (π.χ. Τύρφη, άχυρα κ.α.).

Αλλά μέτρα τα οποία πρέπει να αναφέρουμε είναι οι σταθεροί ανεμομείκτες οι οποίοι όμως έχουν υψηλό κόστος, οι αντιπαγετικές θερμάστρες οι οποίες όμως έχουν και αυτές υψηλό κόστος και επιβάρυνση στο αποτύπωμα του άνθρακα.. κ.α.

Τέλος, ο κ. Έξαρχος συμβουλεύει τους ακτινιδιοπαραγωγούς έως τις 15 Απριλίου να είναι σε επιφυλακή, να παρακολουθούν τον καιρό, ειδικά σε ημέρες που δίδονται χαμηλές θερμοκρασίες και έχει ξαστεριά να είναι σε υψηλή ετοιμότητα, το σύστημα άρδευσης του χωραφιού επίσης να είναι σε ετοιμότητα, ακόμη να κούρεψαν πολύ χαμηλά τα χόρτα, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ…

Σε κάθε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι γνωστό ότι επιβάλλεται άμεσα η εφαρμογή μυκητοκτόνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ

Featured Image