Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της Παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027 καθορίζει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης. Από τις λεπτομέρειες προκύπτει ότι μόνο αν είσαι σε διάσταση με τη γυναίκα σου που είναι αγρότισσα, θα μπορείς να ενταχθείς στο πρόγραμμα νέων.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση και συγκεκριμένα στο Άρθρο 7 περιγράφονται οι κατηγορίες εκείνες των Μη επιλέξιμων υποψηφίων, οι οποίες έχουν ως εξής:

Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι στήριξης:

1. Οι αρχηγοί εκμετάλλευσης φυσικού ή νομικού προσώπου για τους οποίους, κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης ισχύει οτιδήποτε από τα εξής:

1.1. Έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών που προηγούνται της πρώτης εγκατάστασης. Ο έλεγχος συνίσταται στη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ, ΕΦΚΑ, ΜΑΑΕ κ.λπ.)

1.2. Δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική από τον νόμο εκπαίδευση.

1.3. Κατά τα τελευταία τέσσερα (4) έτη πριν από το προηγούμενο έτος από εκείνο του έτους αναφοράς της πρόσκλησης έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με μέσο όρο τυπικής απόδοσης για την τετραετία που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιλέξιμοι όσοι κατά τα συγκεκριμένα έτη έχουν υποβάλει έστω και μία ΕΑΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ.

1.4. Έχουν σύζυγο που:

1.4.1. Έχει υποβάλει ΕΑΕ κατά το έτος αναφοράς της πρόσκλησης με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή

1.4.2. Κατά τα δύο (2) προηγούμενα έτη του έτους αναφοράς της πρόσκλησής έχει υποβάλλει ΕΑΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ, ή

1.4.3. Έχει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη βάσει βεβαίωσης του ΜΑΑΕ ή βάσει διασταυρωτικού ελέγχου που διενεργεί το ΜΑΑΕ, εκτός και αν η ιδιότητα αυτή
προκύπτει από τη δραστηριοποίηση στον τομέα της αλιείας. Δεν είναι επιλέξιμος ο υποψήφιος σε περίπτωση που ο/η σύζυγος ήταν εγγεγραμμένος/η στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» όπως αυτή προκύπτει από τα φορολογικά έτη των 3 προηγούμενων ετών του έτους αναφοράς της πρόσκλησης. Για τον έλεγχο του κριτηρίου αυτού δύναται να λαμβάνονται υπόψη διάφορα στοιχεία επιπλέον του ΜΑΑΕ όπως του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ.

1.4.4. Τα ανωτέρω 1.4.1, 1.4.2 και 1.4.3 στοιχεία δεν εξετάζονται εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάσταση πριν την ημερομηνία έκδοσης της Προδημοσίευσης της Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-75.1. Έγγραφα που επιβεβαιώνουν την διάσταση μπορεί να είναι τα ασφαλιστικά μέτρα, η επιμέλεια τέκνων ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο δημόσιας αρχής που να τεκμηριώνει τη διάσταση. Επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη τα προαναφερόμενα στοιχεία εφόσον έχει εκδοθεί διαζύγιο πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.

1.5. Έχουν μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση, εξαρτημένη ή μη. Δεν λογίζεται ως εξωγεωργική μη εξαρτημένη απασχόληση η άσκηση διοίκησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε νομικό πρόσωπο με κύρια δραστηριότητα τη γεωργική (Ομάδα ΚΑΔ 01, εκτός των ΚΑΔ 01.6 και ΚΑΔ 01.7).

1.6. Είναι φοιτήτριες – φοιτητές χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των προβλεπόμενων ετών φοίτησης του πανεπιστημιακού τμήματος.

1.7. Δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς της πρόσκλησης ή δεν έχουν οριστικά απαλλαγεί από αυτές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άσκησης της αρχηγίας της εκμετάλλευσής τους.

1.8. Λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και κρίνονται από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως μη ικανοί προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα), σύμφωνα με την περ. ζiii. της παρ.2. του άρθρου 24 της υπ’ αρ. 88779/12-9-2022 (Β’ 4830) υπουργικής απόφασης «Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)»

Featured Image

1.9. Είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού. Οι συντάξεις αναπηρίας κρίνονται κατά περίπτωση.

1.10. Εκτίουν ποινές φυλάκισης.

1.11. Έχουν υπάρξει δικαιούχοι του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014–2020. 1.12. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχοι μέτρων «νέων γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2022, του ΠΑΑ 2007 – 2013 ή του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 – 2006.

1.13. Δεν υποβάλλουν αίτημα στήριξης σε ηλεκτρονική μορφή που να περιλαμβάνει επιχειρηματικό σχέδιο σε συμφωνία με το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις του άρθρου 8.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να οριστούν ως νεοεισερχόμενοι στον γεωργικό τομέα επαγγελματίες αγρότες στο ΜΑΑE, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις
που ισχύουν κάθε φορά.

3. Όσοι δεν συγκεντρώνουν την ελάχιστη βαθμολογία όσον αφορά τα βαθμολογικά κριτήρια της ωπαρέμβασης Π3-75.1.

4. Όσοι, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την οριστική βαθμολογική κατάταξή τους, δενωκαλύπτονται από το ισχύον όριο πιστώσεων.

5. Τα υπό σύσταση νομικά πρόσωπα.

6. Ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών ή άλλο κοινό συλλογικό σχήμα.

7. Όσοι δεν αποδέχονται τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων με τα επίσημα στοιχεία του Κράτους και λοιπών Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαιτέρως δε με τα στοιχεία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και των λοιπών μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ΑΑΔΕ, των ασφαλιστικών οργανισμών, του εθνικού δημοτολογίου, του εθνικού κτηματολογίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

8. Όσοι δηλώνουν στην αίτηση στήριξης ψευδή ή αναληθή στοιχεία.

9. Διάδοχοι Πρόωρης Συνταξιοδότησης με 10ετή αποκλεισμό.

10. Όσοι δεν υποβάλλουν πλήρη αίτηση στήριξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη της παρέμβασης Π3-75.1.

Δείτε την απόφαση

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A7%CE%A4%CE%964653%CE%A0%CE%93-%CE%964%CE%A1?inline=true

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image