Αυγενάκης: Εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και για να νιώσουν πιο ασφαλείς οι πολίτες της Θεσσαλίας.

Απολογισμός της 4ήμερης περιοδείας της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ με τις 40 και πλέον συσκέψεις.

Η φράση «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», που επανειλημμένως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στους πληγέντες της Θεσσαλίας κατά την 4ήμερη περιοδεία του στην περιοχή, αποτυπώνει την φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του ΥπΑΑΤ, στον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών της πρωτοφανούς θεομηνίας – απόρροια της κλιματικής κρίσης- που έπληξε την περιοχή, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει δώσει στους πληγέντες περί το μισό δισεκατομμύριο, σε μια προσπάθεια να τους στηρίξει στα βασικά πρώτα έξοδα προκειμένου να ανασυγκροτήσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Τα 160 εξ αυτών αφορούν προκαταβολές αποζημιώσεων για αγρότες, ενώ, συνολικά το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει 260 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση αναμένει στα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο αρχές Μαρτίου, το master plan της HVA International, για τα έργα και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στην περιοχή, ώστε να νιώσουν ξανά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ασφαλείς. Το κόστος των έργων και δράσεων που θα ξανακάνουν τους κατοίκους της Θεσσαλίας να νιώσουν ασφαλείς, σε πρώτη φάση αποτιμάται σε 3 με 3,5 δις ευρώ.

Ωστόσο η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το ΥπΑΑΤ αναπτύσσει δράσεις που βάζουν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη λογική κινείται το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών. Πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα, τα οποία όμως έχουν ένα κοινό σημείο. Εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην ΕΕ, η οποία και εγκρίνει την υλοποίησή τους.

40 συσκέψεις – συναντήσεις

Στο τετραήμερο των συνεχών επαφών που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ στη Θεσσαλία έγιναν περί τις 40 επισκέψεις, συσκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών, Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και εκπροσώπων επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, τα κλιμάκια της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανάλωσαν περισσότερες από 85 ώρες στην κάλυψη των δραστηριοτήτων και επαφών του τετραημέρου.

Στις συσκέψεις έγινε διαβούλευση και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο τη Θεσσαλία.

Επιμελητήρια: Απέδωσε η διαβούλευση

Το πόσο απέδωσε ο διάλογος και η διαβούλευση που έγινε για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, φάνηκε καθαρά από την τρίωρη συζήτηση που έγινε με τους 50 εκπροσώπους από τα 59 επιμελητήρια της χώρας. Το αρχικά αρνητικό κλίμα για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, μετετράπη σε θετικό μετά τη συζήτηση και τις εξηγήσεις που εδόθησαν πάνω σε ζητήματα στα οποία είχε δημιουργηθεί λανθασμένη αντίληψη.

Πρόταση του Υπουργού- η οποία έγινε αποδεκτή και αναμένεται να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του κλάδου- είναι η λειτουργία ξεχωριστού Μητρώου Αγροτών. Το Μητρώο Αγροτών θα ενημερώνεται από το ΥπΑΑΤ και η διαχείριση – εφόσον το επιθυμούν- θα γίνεται από τα Επιμελητήρια, ενώ το κόστος θα καλύπτεται απ’ ευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επί πλέον εισόδημα στον διαχειριστή. Η λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια θα είναι προαιρετική.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «τα επιμελητήρια είναι ένας χώρος που οι αγρότες μπορούν να αναπτύξουν πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Οργανισμός Διαχείρισης υδάτων

Ευρεία συζήτηση, παρουσία των συναρμοδίων υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη και του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου, έγινε και για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων.

Featured Image

Σε εξαντλητική συζήτηση με τους ΤΟΕΒ παρουσιάσθηκε το σχέδιο για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ότι θα είναι ανώνυμη εταιρεία και θα έχει την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)

Την εποπτεία του νέου οργανισμού θα έχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών από κοινού και κατά την αρμοδιότητα εκάστου Υπουργού, όπου αυτό ειδικά προβλέπεται. Ως προς την άρδευση (σημερινή αρμοδιότητα ΟΕΒ) θα εποπτεύεται από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στον νέο Οργανισμό θα μεταφερθούν το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιφερειακής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δ/νσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΤΟΕΒ (πρακτικά 4 Τμήματα Υδροοικονομίας) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι υπάρχοντες Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων εντός ενός έτους θα υπαχθούν στο νέο φορέα μαζί με τους υπαλλήλους που απασχολούν.

Επίσης θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, σε βάθος 30 ετών. Η έδρα του Οργανισμού θα είναι στη Λάρισα και θα λειτουργούν τρία παραρτήματα στους άλλους νομούς.

Ανάλογοι Οργανισμοί θα δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ίδιους κινδύνους, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος κα η Δυτική Ελλάδα

Θετικές προτάσεις

Σε πολλές περιπτώσεις από τις συζητήσεις προέκυψαν θετικές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμφώνησε ότι πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω και να ενταχθούν στον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ. Όπως επί παραδείγματι η ένταξη στο Μέτρο 5.2 και των μελισσοκόμων, ή η διεύρυνση της απόφασης που ήδη υλοποιείται στον Έβρο, για δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου. «Αν πείτε ότι σας ενδιαφέρει το μελισσοκομικό πάρκο, θα σκύψουμε το κεφάλι να βρούμε λύση».

Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε να εξετασθεί και η πρόταση του προέδρου των Κτηνοτρόφων Γιάννη Μπούρα για αλλαγή τιμής στο γενετικό υλικό. «Χτυπάτε ανοιχτές πόρτες, πρόεδρε, μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για εσάς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εκτίμηση του Λευτέρη Αυγενάκη για τις τετραήμερες επαφές που είχε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία είναι ότι ο διπλός στόχος που εξ αρχής, επετεύχθη. Και ο στόχος ήταν από τη μια η διαβούλευση με τους πληγέντες και από την άλλη η εμπέδωση του συναισθήματος της ασφάλειας ότι δεν είναι μόνοι και ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους.

Οι επαφές

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, καθ’ όλη την τετραήμερη παρουσία του στη Θεσσαλία συναντήθηκε – μεταξύ άλλων – με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών όλων των Θεσσαλικών Νομών, τις διοικήσεις των 53 ΤΟΕΒ και του ενός ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, μελισσοκομικούς συλλόγους της περιοχής, πτηνοτρόφους, την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων, τον Πανελλαδικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων Βοειδών, τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων, μέλη της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, τους προέδρους των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, αλιευτικούς Συλλόγους και τον πρόεδρο των Αλιέων γρι γρι Κωνσταντή Παγώνη, εκπροσώπους των Αναπτυξιακών Εταιρειών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, τον Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο και εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων των παρακάρλιων περιοχών, τον Δήμαρχο Τυρνάβου Αστέριο Τσικριτσή και μέλη του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Επισκέφθηκε, ακόμη, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας, την Αγιά όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και εκπροσώπους μυλοπαραγωγών, καστανοπαραγωγών και αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της περιοχής, την Οργάνωση Cotton Φάρσαλα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΕΝΙΠΕΑ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, την Τοπική Κοινότητα Προδρόμου, το Κεραμίδι, το Αγναντερό, τη Φαρκαδόνα, όπου εκτός από τον Δήμαρχο Σπ. Αγναντή έγινε συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτροφικών και αγροτικών φορέων της περιοχής, τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα, τα Μεγάλα Καλύβια, Υδροπονικές καλλιέργειες και κτηνοτροφική μονάδα στη Μαραθέα, το Γλίνο, τη ΔΕΕΠ Τρικάλων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αργυροπουλίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατανούλια καθώς και εκπροσώπους εκτροφέων από αυτόχθονες φυλές.

Στο κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ εκτός του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, μετείχαν οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης.

Featured Image