Στο 70% οι προκαταβολές ενισχύσεων αντί για 50% σε αγρότες και στο 85% οι προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους.

Η Κομισιόν επέτρεψε σήμερα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλλουν υψηλότερες προκαταβολές των κονδυλίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες και τους παραγωγούς, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί από αυτούς.

Εφόσον τα κράτη μέλη κάνουν χρήση αυτής της άδειας, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν προκαταβολικά έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεων τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 50% που ισχύει σήμερα.

Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις για τους κτηνοτρόφους βάσει του αριθμού και ζώων τους μπορούν να αυξηθούν έως και 85%, αντί του συνήθους 75%.

Featured Image

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι αγρότες της Ε.Ε. εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και των βασικών προϊόντων.

Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις και σύμφωνα με έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΑΠ, που είναι η παροχή ενός οικονομικού δικτύου ασφαλείας για τους γεωργούς της Ένωσης, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την παρούσα έγκριση.

«Η Επιτροπή ανέλαβε ταχεία δράση για να παράσχει αυτή την τόσο αναγκαία στήριξη στους γεωργούς της Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια δικαίου για τα κράτη μέλη. Εκτός από διάφορα μέτρα που επέφεραν μεγαλύτερη ευελιξία για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή διένειμε επίσης μέρος του γεωργικού αποθεματικού σε γεωργούς ορισμένων κρατών μελών που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω εξαιρετικών καιρικών συνθηκών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image