“Σχετικά με τα γενικότερα μέτρα στήριξης της μελισσοκομίας, επισημαίνεται ότι η μελισσοκομία είναι από τους σημαντικότερους κλάδους για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και, επίσης, ο κλάδος που πλήττεται με άμεσο και έμμεσο τρόπο από την κλιματική αλλαγή”, απαντά εγγράφως στη βουλή στις 19 Δεκεμβρίου 2024, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Χρήστος Κέλλας, σε Αναφορά που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Κομνηνάκα, Δ. Μανωλάκου και Μ. Συντυχάκης.
“Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή της μελισσοκομίας, από την 1η υποβολή του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Χώρας μας (ΣΣ ΚΑΠ) έγινε προσπάθεια ένταξης των μελισσοκόμων στα οικολογικά σχήματα, προσκρούοντας, όμως, στην κανονιστική απαίτηση της σύνδεσης των ενισχύσεων αυτών, αλλά και κάθε ενίσχυσης άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων και των συνδεδεμένων, με έκταση. Η σύνδεση αυτή στη νομαδική μελισσοκομία της Χώρας μας δεν είναι δυνατή και το γεγονός αυτό έχει γίνει κατανοητό από εκπροσώπους των μελισσοκόμων που επικοινώνησαν με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών).
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ελήφθησαν πρόσφατα από την προαναφερόμενη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προτάσεις για έντεκα (11) οικολογικά σχήματα, από τον σύλλογο βιολογικής μελισσοκομίας.
Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του συλλόγου, έγινε κατανοητό το κανονιστικό πρόβλημα από τους μελισσοκόμους και τέθηκαν τα θεμέλια μίας πολύ καλής συνεργασίας με στόχο την επόμενη προγραμματική περίοδο και την από κοινού προσπάθεια αλλαγής της σχετικής κανονιστικής διάταξης”, καταλήγει ο Χρήστος Κέλλας.
Newsroom Agronewsbomb