Παραδοχή Σταμενίτη πως δεν υπήρξε δορυφορική αποτύπωση της ζημιάς από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

Στην αναφορά του βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στη ΔΕ Σώστου, απάντησε με την επανέναρξη των εργασιών της βουλής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Από την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονυσίου Σταμενίτη προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού για την Π.Ε. Ροδόπης» επισημαίνει σε σχόλιο του ο βουλευτής Ροδόπης για την απάντηση που έλαβε.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής, «παρά το γεγονός ότι η Δ.Ε. Σώστη του Δήμου Ιάσμου ανήκει στις οριοθετημένες περιοχές για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, δεν υπήρξε δορυφορική αποτύπωση της ζημιάς, και για τον λόγο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στις περιοχές που έλαβαν προκαταβολή. Έτσι οι πληγέντες θα πληρωθούν βάσει των πορισμάτων ΕΛΓΑ σε επόμενη πληρωμή, κατόπιν εκδόσεως σχετικής ΚΥΑ της Κρατικής Αρωγής.

Παράλληλα, μάς δίνεται η πληροφορία πως σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο το οποίο ασφαλιστικά καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, οι ασφαλιστικά ενήμεροι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης έλαβαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 41.000 ευρώ».

Η απάντηση του υφυπουργού

Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού:

Featured Image

«Σε ό,τι αφορά στο πάγιο κεφάλαιο υποδομών, εγκαταστάσεων, γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού και αποθηκευμένων προϊόντων συστάθηκαν επιτροπές με μέλη από τις ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ, οι οποίες διενήργησαν τις απαραίτητες καταγραφές και συνέταξαν τα σχετικά πορίσματα. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν βάσει αυτών των πορισμάτων μετά την έκδοση σχετικής ΚΥΑ από την επιτροπή Κρατικής Αρωγής.

Όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, το οποίο ασφαλιστικά καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, οι εκτιμήσεις διενεργήθηκαν και ακολούθησε η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους κτηνοτρόφους, με το συνολικό ποσό για την ΠΕ Ροδόπης να ανέρχεται σε 41.000 €.

Για την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, το οποίο δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, θεσπίστηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2021. Βάσει αυτού αποζημιώνονται οι πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τις ζημίες σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Η πυρκαγιά του 2023 στην ΠΕ Ροδόπης εντάχθηκε στο ανωτέρω πλαίσιο και με την υπ’ αριθ. 23205 ΦΕΚ Β’ 1891/26.03.2024 ΚΥΑ, χορηγήθηκαν προκαταβολές ύψους 385.400 € κατόπιν αρχείου που συντάχθηκε από τον ΕΛΓΑ, με βάση τις εικόνες του δορυφορικού συστήματος Copernicus, στους ζημιωθέντες παραγωγούς που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου.

Η Δ.Ε. Σώστη ανήκει στις οριοθετημένες περιοχές. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε δορυφορική αποτύπωση της ζημιάς, δεν συμπεριλήφθηκε στις περιοχές που έλαβαν προκαταβολή. Για τις περιοχές χωρίς δορυφορική κάλυψη υπάρχει πρόβλεψη και θα πληρωθούν βάσει των πορισμάτων του ΕΛΓΑ, σε επόμενη πληρωμή, κατόπιν έκδοσης σχετικής ΚΥΑ της Κρατικής Αρωγής.

Πέραν αυτών, οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2023 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης που δεν ήταν υπόχρεοι ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, αποζημιώθηκαν από το γεωργικό αποθεματικό του συνολικού ύψους των 15,8 εκ ευρώ».

Πηγή: paratiritis-news.gr

Featured Image