Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις, συνολικού ύψους 264 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι ανάγκη να μην ισχύσουν τα βαλέρ των τραπεζών, ώστε να πληρωθούν άπαντες μέσα στο 2024.
Οι πιστώσεις αφορούν τρεις δράσεις, ως ακολούθως:
Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές
Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών
Ποια ημέρα έχει βάλει στόχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει εξισωτική αποζημίωση
Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Η επικρατέστερη ημερομηνία για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, με βάση πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η 30ή και 31ή Δεκέμβρη, δηλαδή οι τελευταίες ημέρες του έτους, όπως έχει γράψει εδώ και αρκετές ημέρες το Agronewsbomb. Μια πληρωμή σήμερα Παρασκευή θα αποτελούσε έκπληξη, ενώ έως και τις 12.30 το μεσημέρι δεν είχε φανεί κάτι στο σύστημα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, κλειστές την Πρωτοχρονιά, ενώ μετά θα ανοίξουν τη δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς (Πέμπτη 2 Ιανουαρίου). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι παραγωγοί θα πάρουν στο χέρι τα χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση στις 2 Ιανουαρίου 2025, εκτός κι αν δεν ισχύσουν τα βαλέρ των τραπεζών.
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την πληρωμή της εξισωτικής
Κατά την περσινή χρονιά, η εξισωτική πληρώθηκε πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 22 του μήνα, παρότι διαρρέονταν και τότε ότι θα άρχιζε μετά τα Χριστούγεννα. Το 2023 στις 22 Δεκέμβρη είχαν πληρωθεί για την εξισωτική 234 εκατ. ευρώ σε 405.073 δικαιούχους.
Newsroom Agronewsbomb