Ενημερωτικό σημείωμα από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με το Ad hoc πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο για τις ζημιές από Daniel και Elias.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βασικά σημεία παρουσίασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα στην εκδήλωση για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί στον πρωτογενή τομέα, με τη συμπλήρωση ενός έτους από Daniel και Elias.

Ad hoc Πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο

Υπεβλήθησαν, τελικά, στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 33.000 δηλώσεις ζημιάς για την καταστροφή φυτικής παραγωγής και 2.500 δηλώσεις ζημίας για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είχαν σαν αποτέλεσμα να χορηγηθούν προκαταβολές ένα μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς και συγκεκριμένα:

Νοέμβριος 2023 => 123,5 εκ. €, Δεκέμβριος 2023 => 25 εκατ. €, Φεβρουάριος 2024 => 5,2 εκατ. €, Μάρτιος 2024 => 0,9 εκατ. € . Σύνολο καταβληθεισών προκαταβολών 154,6 εκατ. €

Εκκαθάριση πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών:

Featured Image

• ​Ιούλιος 2024 => 69,8 εκατ. €

• ​Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και οι Υπηρεσίες του Οργανισμού ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και στις 26/09/2024πραγματοποιήθηκε εκκαθαριστική πληρωμή πορισμάτων εκτίμησης ύψους 22 εκατ. € περίπου και αφορούσε κυρίως εκκρεμότητες που υπήρχαν στην ΠΕ Λάρισας και λοιπές εκκρεμότητες στις υπόλοιπες περιοχές

Συνεπώς στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχουν καταβληθεί 245,5 εκατ. € και σε επίπεδο χώρας 292 εκατ. €

Πρόοδος υλοποίησης: Εντός 12 μηνών εξοφλήθηκε το 95% και πλέον των δικαιούχων σε όλες τις Π.Ε..

Εντός του Οκτωβρίου 2024, μετά από την εξέταση των αιτημάτων αναθεώρησης που υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Η συνολική δαπάνη για το Ad Hoc Πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 310 εκατ. €.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image