Σε τροχιά των πολυαναμενόμενων πληρωμών βρίσκονται οι αγρότες και περιμένουν επιτέλους σωστές, δίκαιες και έγκαιρες πληρωμές, για να τονωθεί η ρευστότητά τους καθώς τα πράγματα στην ελληνική ύπαιθρο μόνο καλά δεν εξελίσσονται.

Για την πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης 2024 τα έχουμε γράψει. Η κατάσταση έχει ως εξής: Με στόχο μια πληρωμή τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου κινούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά αυτή την πληρωμή. Το σενάριο για πληρωμή πριν την παρέλαση φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ πλέον είναι πιθανό ένα σενάριο πληρωμής την Παρασκευή 1η Νοέμβρη ή και αργότερα, στις 4 ή 5 του μήνα, δεδομένου ότι υπάρχουν και κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, από τους εργαζόμενους σε φορείς του ΥπΑΑΤ. Ο ΥπΑΑΤ πάντως Κ. Τσιάρας λέει και ξαναλέει ότι η πληρωμή θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, όμως τα ίδια έλεγε και για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για ζημιές και Daniel και οι πιστώσεις καθυστέρησαν… Παράλληλα, αγνοείται και η δημοσιονομική πειθαρχία του 2023, που παραδοσιακά καταβάλλονταν τον Οκτώβριο.

Παρακρατήσεις

Όλα αυτά για το 70% της βασικής, από το οποίο λένε οι πληροφορίες δεν θα υπάρχει παρακράτηση για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η πρώτη παρακράτηση για τα αχρεωστήτως το πιθανότερο είναι να γίνει με την εξόφληση τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τότε δηλαδή που θα “πέσουν” περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις παρακρατήσεις. Αυτά για όσους δεν επέστρεψαν τα χρήματα μόλις πήραν το e mail του ΟΠΕΚΕΠΕ και για όσους δεν υπέβαλαν ένσταση, καθώς εκεί περιπλέκονται τα πράγματα. Κατά κάποιες πληροφορίες, δεν είναι και αμελητέος ο αριθμός των αγροτών που επέστρεψε ήδη τα αχρεώστητα, ειδικά όσοι όφειλαν μικροποσά.

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οικολογικά σχήματα

Αυτό που σίγουρα πάει για πληρωμή τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έτους 2024, οι οποίες θα αποπληρωθούν μαζί με την εξόφληση του 30% της βασικής και την αναδιανεμητική ενίσχυση, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα, για τα οικολογικά σχήματα η κατάσταση είναι ακόμα συγκεχυμένη με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναρξη κάποιων πληρωμών τον ερχόμενο Δεκέμβριο και συνέχιση αυτών με το νέο έτος.

Αγρο-περιβαλλοντικά και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία

Αμέσως μετά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης 2024, η οποία θα είναι και πολύ λίγα χρήματα, θα ακολουθήσει η εκκαθαριστική πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για το έτος 2023, η οποία συνήθως πραγματοποιείται στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η εξισωτική

Featured Image

Η φετινή εξισωτική αποζημίωση ύψους 12,2 ευρώ το στρέμμα για τις ορεινές και 9 ευρώ για τις μειονεκτικές περιοχές αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες δράσεις:

α)Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές. Η Δράση εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

β)Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. 2 / 4 Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς [μειονεκτήματα], εκτός των ορεινών περιοχών [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023- 2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

γ)Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που επηρεάζονται από ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς [μειονεκτήματα] [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), αφορούν:

-παραμεθόριες περιοχές,
-νησιωτικές περιοχές,
-περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

Δεδομένης της καλής πορείας του προϋπολογισμού και των εσόδων, η επιστροφή για τον ΕΦΚ πετρελαίου, ύψους περίπου 41 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί, καθώς έχει πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση την 1η του περασμένου, Απριλίου, το πιθανότερο είναι να γίνει τον Δεκέμβριο, αν και από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι θα γίνει έως το τέλος του έτους, αφήνοντας παράθυρο, μήπως και τρέξει η πίστωση ακόμα και το Νοέμβρη.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image