Για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου δεν αποκλείεται να μεταφερθεί η εξόφληση αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον Daniel.

Προσπάθεια να τηρηθούν τα υπεσχημένα και να γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία στα τέλη Σεπτεμβρίου καταβάλλουν αυτές τις ημέρες τόσο το ΥπΑΑΤ όσο και ο ΕΛΓΑ. Υπενθυμίζεται πως την 1η Αυγούστου ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας είχε δεσμευθεί συναντώντας εκπροσώπους αγροτών στην Καρδίτσα, ότι η πληρωμή θα γίνει στα τέλη Σεπτέμβρη. Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε μάλιστα τότε ότι μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέρα της προκαταβολής.

Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι αν δεν υπογραφεί και αυτή τη βδομάδα που έρχεται η σχετική απόφαση και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν είναι απίθανο, μια ακόμα πληρωμή να καθυστερήσει και να μεταφερθεί για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Αλλά αυτό θα φανεί ξεκάθαρα την ερχόμενη εβδομάδα καθώς και ο ΕΛΓΑ τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Τι γίνεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Featured Image

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμή περσινών υπολοίπων επιδοτήσεων, έτους 2023, γύρω στα 60 με 80 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει οπωσδήποτε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν η χώρα μας δεν θέλει να αντιμετωπίσει συνέπειες από την ΕΕ και πρόστιμα.

Στο μέτωπο τώρα της ενιαίας του 2024 κι ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ κλείνουν στις 30 Σεπτεμβρίου, θεωρητικά υπάρχει χρόνος για την διαδικασία της αποσφαλμάτωσης και μετέπειτα να τρέξει η πληρωμή πριν την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, δεδομένου ότι ο οργανισμός πληρωμών πλέον τελεί και επίσημα υπό την εποπτεία Τσιάρα, τότε συγκεντρώνει σήμερα το ενδεχόμενο πληρωμής της πρώτης δόσης βασικής στις 24 με 26 του Οκτωβρίου. Μάχη αναμένεται να γίνει σχετικά με τις μεταβιβάσεις κι αν αυτές θα γίνει εφικτό να πληρωθούν την ίδια ημερομηνία, με το δεδομένο ότι ξεκίνησαν αργά και θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου. Το πιθανότερο εδώ είναι να πάνε για πληρωμή με την εξόφληση του Δεκεμβρίου, αλλά αυτό είναι το… λιγότερο μπροστά σ’ αυτά που έχουν ζήσει οι αγρότες επί κυβέρνησης ΝΔ στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξαιρετικά δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη φαντάζει η πληρωμή της αναδιανεμητικής κατά την πρώτη δόση, ενώ παρά τις υποσχέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά καιρούς αγνοούνται και οι εξοφλήσεις επιδοτήσεων για προηγούμενα έτη.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image