Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώθηκε μια πράξη στην Πελοπόννησο με τιμή στα… 6,10 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, γενικά οι τιμές που παίρνει ο παραγωγός είναι σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Μεσσηνία

Ο κ. Παναγιώτης Ανδρινόπουλος από το ελαιοτριβείο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ίκλαινας Μεσσηνίας δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “η συγκομιδή ελιάς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην περιοχή μας. Η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω της ξηρασίας και αντιμετωπίζουμε και θέμα με τα δέντρα, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουν, καθώς έχουν ζημιές από την ανομβρία. Η συγκομιδή έχει προχωρήσει στο 60 με 70% του δυναμικού περίπου. Οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός είναι στα 4,50 ευρώ το κιλό τώρα. Από τότε που είχαν πέσει, κυμάνθηκαν από 4,20 έως 4,60 ευρώ για το έξτρα παρθένο χωρίς οξυμέτρηση, αλλά τώρα είναι στα 4,5 ευρώ το κιλό”.

Λακωνία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Λακωνία ανακοινώθηκε μια πράξη για φετινό έξτρα παρθένο στα 6,10 ευρώ το κιλό. Οι πιο πολλοί παραγωγοί δεν φαίνεται διατεθειμένοι να πουλήσουν, παρά μόνο εφόσον παρίσταται ανάγκη άμεση για ρευστό. Ελαιοτριβεία ιδιωτικά έδιναν μέχρι πριν λίγες ημέρες τιμές πέριξ των 5,60 ευρώ το κιλό ενώ με 5,70 πούλησε ένα βυτίο 30 τόνων ο ΑΣ Μολάων τις προηγούμενες ημέρες. Πληροφορίες από μεγάλους συνεταιρισμούς της περιοχής αναφέρουν ότι είναι στα σκαριά συμφωνίες το επόμενο διάστημα…

Χανιά

Featured Image

Ο Γιάννης Παπαδομανωλάκης από την εταιρεία Pallada Olive Oil, που διαθέτει τυποποιητήριο και ελαιουργείο στο Ακρωτήρι Χανιών σημειώνει μιλώντας στο Agronewsbomb τα εξής: “φέτος η χρονιά ήταν διαφορετική από πέρσι. Είχαμε μεγάλη χρονιά και παραγωγή, με καλή ποιότητα και υψηλές αποδόσεις, στα 4,6 4,7 κιλά ελιές προς 1 κιλό ελαιόλαδο. Συνολικά βγάζουμε περίπου 500 τόνους ελαιόλαδο, η τυποποίηση πάει καλά. Για το Pallada συνεργαζόμαστε με παραγωγούς συστηματικά. Οι τιμές είναι τώρα στον παραγωγό γύρω στα 4,5 με 4,70 ευρώ το κιλό και έχουν ανεβεί τις τελευταίες ημέρες. Η ζήτηση για ελαιόλαδο γενικά αυτή την εποχή, αφορά προϊόν ανώτερης ποιότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά”.

Δύσκολα τα πράγματα για τα ελαιοτριβεία λόγω πτώσης τιμής, ακριβής ενέργειας και έλλειψης χεριών

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδομανωλάκης αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελαιουργεία, τα οποία δεν βρίσκουν εύκολα εργάτες δεδομένου ότι μιλάμε για εποχική εργασία, ενώ μόλις βρίσκουν τα έξοδα είναι διπλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που πρέπει απαραίτητα να τηρούνται. Παράλληλα, μας λέει ότι το δικαίωμα στο ελαιουργείο του είναι φέτος στο 11%, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλοι παραγωγοί.

Ζάκρος

Παραμένοντας στην Κρήτη, ο κ. Κώστας Κεκερίδης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Ζάκρου αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb τα εξής: “έχουμε ακόμα 15 ημέρες μάζεμα ελιάς. Η παραγωγή λόγω των γνωστών προβλημάτων είναι εξαιρετικά μικρή παρά την καλή ανθοφορία. Φέτος κανονικά θα έπρεπε να έχουμε 1.200 τόνους ελαιόλαδο και εν τέλει θα έχουμε μόνο γύρω στους 260 με 270 τόνους. Οι παραγωγοί δεν πουλάνε αυτή την περίοδο. Το πιθανότερο για μας είναι να μην βγάλουμε διαγωνισμό καθώς είναι λίγο το ελαιόλαδο και το χρειαζόμαστε”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image