Στην σύσταση Επιτροπής για την οργάνωση, τον συντονισμό υλοποίησης και την επίλυση θεμάτων των ελέγχων παρακολούθησης στο πλαίσιο του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έργο της Επιτροπής είναι η οργάνωση, ο συντονισμός υλοποίησης και η επίλυση θεμάτων των ελέγχων παρακολούθησης, στο πλαίσιο του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring), οι οποίοι διενεργούνται σε επίπεδο επικράτειας για όλες τις παρεμβάσεις με βάση την έκταση.
Οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2028 με δυνατότητα παράτασης.
Η ροή των εργασιών των ελέγχων παρακολούθησης τους οποίους θα συντονίζει η Επιτροπή, έχουν ως εξής:
Λήψη των ΕΑΕ και προεπεξεργασία: Προαπαιτούμενο των ελέγχων με παρακολούθηση είναι οι Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης (ΕΑΕ). Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά το στάδιο της υποβολής ή και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ΕΑΕ. Προκειμένου να είναι εφικτή η ταξινόμηση και η παραγωγή χάρτη crop type/land cover type απαιτείται η κατηγοριοποίηση/ομαδοποίηση των καλλιεργειών & ποικιλιών με βάση το παραμετρικό αρχείο του φυτικού του τρέχοντος έτους λαμβάνοντας υπόψη τόσο το φαινολογικό κύκλο των καλλιεργειών όσο και τη φασματική τους συμπεριφορά όπως αποτυπώνεται στη χρονοσειρά των Sentinel. Η λίστα των ομαδοποιημένων καλλιεργειών επικαιροποιείται και λαμβάνεται υπόψη στο στάδιο προεπεξεργασίας των ΕΑΕ.
Δείτε εδώ την συνέχεια…
Newsroom Agronewsbomb