Αίγες, πρόβατα και άγρια μικρά μηρυκαστικά προσβάλει κυρίως η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, η οποία μεταδίδεται ταχύτατα και προκαλεί θανάτους σε μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στα τέλη του Δεκεμβρίου 2023 εντοπίστηκε μία πρωτογενής εστία Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), στην περιοχή Aydin της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, γεγονός που έθεσε σε επιφυλακή τις κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα, με επαφή με εκκρίσεις (δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα) καθώς και με μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς.

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών μεταδίδεται ταχύτατα και προκαλεί μαζικούς θανάτους στο κοπάδι

Τα ζώα πονούν, τρίζουν τα δόντια τους και αρνούνται να ανοίξουν το στόμα τους

Τα συμπτώματα
Σε επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μόλις εντοπίσουν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, οφείλουν να απευθυνθούν στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία αλλά και να εφαρμόσει στην εκμετάλλευσή του τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας.

Ειδικότερα, τα συμπτώματα της Πανώλης είναι πυρετός (40-41 °C), κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία. Ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια (εικόνα βρεγμένου προσώπου). Κόκκινα μάτια και δάκρυα. Βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια. Γρήγορες, κοφτές αναπνοές, δύσπνοια, βήχας. Πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα.

Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθούν τα ζώα για αλλοιώσεις στο στόμα: λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών. Τα ζώα πονούν, τρίζουν τα δόντια τους και αρνούνται να ανοίξουν το στόμα τους. Δυσάρεστη οσμή από το στόμα. Διάρροια. Αποβολές εγκύων.

Featured Image

Ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια

Τι πρέπει να προσέξει ο κτηνοτρόφος
Ο κτηνοτρόφος δεν πρέπει να αγοράσει ζώα χωρίς:

Να ενημερώσει Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα
Να έχουν ενώτια (σκουλαρίκια)
Πρέπει επίσης να κρατήσουν τα νέα ζώα σε ξεχωριστό χώρο, πριν τα ενώσουν με τα δικά τους.

Καθαρίζουν και απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής, καθώς και τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώα.

Ακόμη, πρέπει να:

Απομακρύνουν σκουπίδια, κοπριά και λιμνάζοντα νερά από την εκτροφή.
Περιορίσουν την είσοδο ανθρώπων στην εκτροφή, στους απολύτως απαραίτητους και παίρνουν μέτρα προστασίας (φόρμες, μπότες, πλύσιμο χεριών, ποδονάρια).
Δε δανείζονται μηχανήματα, σκεύη, εργαλεία και οχήματα, καθώς και ζώα από άλλες εκτροφές.
Προστατεύουν την εκτροφή και τις ζωοτροφές από έντομα και τρωκτικά.
Αποφεύγουν την επαφή των ζώων με άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους.
Διατηρούν τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, προστασία για παράσιτα εντέρου και δέρματος, εμβόλια για διάφορες ασθένειες).
Ελέγχουν καθημερινά τα ζώα και ενημερώνουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε υποψία ασθένειας ή μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Πηγή: in.gr