Με μέγιστο συνολικό κονδύλι του προϋπολογισμού 268.710.000 ευρώ, η κυβέρνηση δημοσίευσε την ενίσχυση για την ξηρασία στις 26 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παρακάτω αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της ενίσχυσης ανά καλλιέργεια και είδος αγροκτήματος, καθώς και το ποσό.

Εκμεταλλεύσεις με αρόσιμες εκτάσεις βροχής, εξαιρουμένων των προσωρινών βοσκοτόπων

Επιλέξιμη έκταση: τα εκτάρια ξηράς γεωργικής γης, εξαιρουμένων των προσωρινών βοσκοτόπων, που προσδιορίζονται για την αντίληψη της άμεσης ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην ενιαία αίτηση που υποβλήθηκε το 2023
Καθιερώνεται κατ’ ανώτατο όριο 300 εκτάρια επιλέξιμης βροχοτροφής ανά δικαιούχο.
Ποσό ενίσχυσης

Για τις εκμεταλλεύσεις που έχουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας ξηρών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εξαιρουμένων των προσωρινών βοσκοτόπων, που δηλώθηκαν στην εκστρατεία του 2023 στις επαρχίες που αναφέρονται στο τμήμα Α (Πολύ επηρεασμένη περιοχή) του Παραρτήματος I, μέγιστο ποσό μονάδας 45 ευρώ ανά επιλέξιμο εκτάριο
Για τις εκμεταλλεύσεις που καλλιεργούν το μεγαλύτερο μέρος της γης τους σε ξηρές εκτάσεις, εξαιρουμένων των προσωρινών βοσκοτόπων, που δηλώθηκαν στην εκστρατεία του 2023 στις επαρχίες που περιλαμβάνονται στο τμήμα Β (Περιοχή μέτριας επίπτωσης) του Παραρτήματος Ι, μέγιστη μονάδα 22,5 ευρώ ανά επιλέξιμο στρέμμα
Δεν θα χορηγείται ενίσχυση όταν το ποσό που θα ληφθεί ανά δικαιούχο είναι μικρότερο από 200 ευρώ.

καλλιέργεια ρυζιού

Επιλέξιμη έκταση: η επιλέξιμη έκταση θα καθοριστεί με βάση την ενιαία αίτηση 2023, συγκρίνοντας τα καθορισμένα εκτάρια αρδευόμενης γεωργικής γης, με το στρώμα SIGPAC των παραδοσιακών περιοχών καλλιέργειας ρυζιού, που καθορίζεται σύμφωνα με το παράρτημα III του βασιλικού διατάγματος 1047/2022, της 27ης Δεκεμβρίου, με τέτοιο τρόπο ώστε η ενίσχυση να χορηγείται στα εκτάρια κάθε γεωργού στα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί η φύτευση αυτής της καλλιέργειας το 2023.
Ποσό ενίσχυσης. Για τους παραγωγούς ρυζιού καθορίζεται ανώτατο μοναδιαίο ποσό 210 ευρώ ανά επιλέξιμο εκτάριο.
Δεν θα χορηγείται ενίσχυση όταν το ποσό που θα ληφθεί ανά δικαιούχο είναι μικρότερο από 200 ευρώ.

Βιομηχανική καλλιέργεια τομάτας

Επιλέξιμη έκταση τα αγροτεμάχια αρδευόμενων καλλιεργειών που δηλώθηκαν στην ενιαία αίτηση του 2023, με τη διαφορά μεταξύ της έκτασης που καθορίστηκε για την ενίσχυση που συνδέεται με τη βιομηχανική ντομάτα στην ενιαία αίτηση του 2023 και εκείνης που αντιστοιχεί στην έκταση που καθορίστηκε στην ενιαία αίτηση του 2021,
ποσό της ενίσχυσης. Για τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας καθορίζεται ανώτατο μοναδιαίο ποσό 460 ευρώ ανά επιλέξιμο εκτάριο.
Δεν θα χορηγείται ενίσχυση όταν το ποσό που θα ληφθεί ανά δικαιούχο είναι μικρότερο από 200 ευρώ

Βοήθεια για τους παραγωγούς κερασιών από τη Valle del Jerte (Εξτρεμαδούρα)

Κατανομή προϋπολογισμού: μέγιστη συνολική διάθεση προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες χωρίς νομική προσωπικότητα που κατέχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εμφανίζονται στο Γενικό Μητρώο Αγροτικής Παραγωγής (REGEPA) από τις 30 Ιουνίου 2023 και διαθέτουν περιοχή καλλιέργειας κερασιών στο αγρόκτημά τους στις περιοχές της Εξτρεμαδούρα που αναφέρονται στο παράρτημα III.
Ποσό ανώτατου ποσού ανά στρέμμα καθορίζεται σε 2.500 ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια και τα μέγιστα ποσά μονάδας:
Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν σύμβαση γεωργικής ασφάλισης που εκτελείται στο πλαίσιο ασφάλισης για εκμεταλλεύσεις κερασιών του Σχεδίου 2023 θα λάβουν το 100% του μοναδιαίου ποσού της ενίσχυσης.
Οι εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν σύμβαση γεωργικής ασφάλισης που εκτελείται στο πλαίσιο ασφάλισης για εκμεταλλεύσεις κερασιών του Σχεδίου 2023 θα λάβουν το 50% του μοναδιαίου ποσού της ενίσχυσης
Δεν θα χορηγείται ενίσχυση όταν το ποσό που θα ληφθεί ανά δικαιούχο είναι μικρότερο από 200 ευρώ

Ενίσχυση για οπωροφόρα δέντρα και ξηρούς καρπούς

Κατανομή προϋπολογισμού: μέγιστη συνολική διάθεση προϋπολογισμού 81.082.911 ευρώ
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες χωρίς νομική προσωπικότητα που κατέχουν εκμεταλλεύσεις που είναι επιλέξιμες για άμεση ενίσχυση από την ΚΓΠ στην εκστρατεία του 2023 και που διαθέτουν επιφάνεια για οπωροφόρα δέντρα στο αγρόκτημά τους, νοούμενα ως κουκούτσι, κουκούτσι, τροπικό και /ή καλλιέργειες εσπεριδοειδών ή/και καρποί με κέλυφος.
Καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο 70 εκτάρια επιλέξιμα για αυτήν την ενίσχυση, με προτεραιότητα την έκταση των οπωροφόρων δέντρων.

Featured Image

Ποσό ενίσχυσης

Για τις εκμεταλλεύσεις που έχουν δηλωθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης οπωροφόρων δέντρων και καρπών με κοχύλια στην εκστρατεία του 2023 στις επαρχίες που περιλαμβάνονται στο τμήμα Α (υψηλά πληγείσα περιοχή) του παραρτήματος II, καθορίζεται μέγιστο ποσό μονάδας 275 και 92 ευρώ ανά εκτάριο για οπωροφόρα δέντρα και καρπούς με κέλυφος, αντίστοιχα.
Για τις εκμεταλλεύσεις που έχουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης οπωροφόρων δέντρων και καρπών με κοχύλια που έχουν δηλωθεί στην εκστρατεία του 2023 στις επαρχίες που περιλαμβάνονται στο τμήμα Β (Περιοχή μέτριας επιρροής) του παραρτήματος II, καθορίζεται ένα μέγιστο ποσό μονάδας 137, 5 και 46 ευρώ ανά στρέμμα για τα οπωροφόρα δέντρα και τα οπωροφόρα δέντρα, αντίστοιχα.
Οι Αυτόνομες Κοινότητες δύνανται να χορηγούν συμπληρωματικές πληρωμές στα 81.082.911 ευρώ, από τα κονδύλια που αναφέρονται στο άρθρο 198 του Βασιλικού Διατάγματος 5/2023, της 28ης Ιουνίου, μέχρι ανώτατου ορίου 200%.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Ζωνοποίηση των ποσών ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στην τέταρτη διάταξη 2 ενότητες α) και β)

Για τη θέσπιση της ενίσχυσης που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας εντολής, καθορίζονται δύο πληγείσες περιοχές:

Υψηλή πληγείσα περιοχή.
Για καλλιεργούμενες εκτάσεις ξηρών καλλιεργειών, εξαιρουμένων των προσωρινών βοσκοτόπων, οι ακόλουθες επαρχίες περιλαμβάνονται στη ζώνη αυτή:

Ανδαλουσία: Αλμερία, Κάντιθ, Κόρδοβα, Γρανάδα, Ουέλβα, Χαέν, Μάλαγα, Σεβίλλη.
Αραγονία: Ουέσκα, Τερουέλ, Σαραγόσα.
Καστίγια-Λα Μάντσα: Αλμπαθέτε, Σιουδάδ Ρεάλ, Κουένκα, Γκουανταλαχάρα, Τολέδο.
Castilla y León: Ávila, Salamanca, Segovia και ο θύλακας του Treviño (Burgos).
Καταλονία/Καταλονία: Βαρκελώνη, Χιρόνα, Λέιντα, Ταραγόνα.
Κοινότητα Μαδρίτης: Μαδρίτη.
Κοινότητα Βαλένθια/Κοινότητα Βαλένθια: Αλικάντε/Αλακάντ, Καστεγιόν/Καστελό, Βαλένθια/Βαλένθια.
Εξτρεμαδούρα: Cáceres, Badajoz.
Λα Ριόχα: Λα Ριόχα.
Περιοχή της Μούρθια: Μούρθια.
Ναβάρρα: Ναβάρρα.
Euskadi/Χώρα των Βάσκων: Araba/Álava
Μέτρια πληγείσα περιοχή.
Για γεωργικές εκτάσεις ξηράς, εξαιρουμένων των προσωρινών βοσκοτόπων, οι ακόλουθες επαρχίες περιλαμβάνονται σε αυτή τη ζώνη:

Βαλεαρίδες Νήσοι: Βαλεαρίδες Νήσοι.
Κανάρια Νησιά: Λας Πάλμας, Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη.
Castilla y León: Burgos (εκτός από τον θύλακα Treviño), León, Palencia, Soria, Valladolid, Zamora.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
Ζώνη των ποσών ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στο τμήμα II

Υψηλή πληγείσα περιοχή:
Επαρχίες: Araba/Álava, Almería, Barcelona, ​​θύλακας Treviño στο Burgos, Girona, Granada, Huesca, La Rioja, Lleida, Málaga, Navarra, Tarragona, Teruel και Zaragoza

Μέτρια πληγείσα περιοχή:
Επαρχίες: Albacete, Alicante/Alacant, Badajoz, Cádiz, Cáceres, Ciudad Real, Castellón/Castelló, Córdoba, Cuenca, Guadalajara, Huelva, Jaén, Murcia, Σεβίλλη, Toledo και Valencia/València.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
Κομητείες που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της διάκρισης Ib

Περιοχή Cáceres.
Περιφέρεια Κορίας.
Περιοχή Τρουχίγιο.
Περιοχή Μπρόζας.
Περιφέρεια Valencia de Alcántara.
Περιφέρεια Λογροσάν.
Περιφέρεια Navalmoral de la Mata.
Περιφέρεια Plasencia.
Περιοχή Χέρβας.
Περιοχή Jaraíz de la Vera.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image