Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, ως αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών, αλλά και διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλανίζουν δεκαετίες τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς πληθυσμούς.

Αντιμέτωπη με την οργή των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση, η οποία εδώ και χρόνια δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, κάτι άλλωστε που βλέπει κανείς δια γυμνού οφθαλμού αν βρεθεί σε άλλοτε κραταιές αγροτικές περιοχές, οι οποίες βιώνουν την εγκατάλειψη και τη φτωχοποίηση.

Κακές πληρωμές και χωράφι – ράφι

Θρυαλλίδα εξελίξεων αν μη τι άλλο αποτέλεσαν οι κακές πληρωμές των τελευταίων ετών, που ήλθαν βέβαια ως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για κομβικές αλλαγές σε ένα σύστημα πληρωμών, που αν και σαθρό, επί ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργούσε καλύτερα, μετριάζοντας τα παράπονα του αγροτικού κόσμου. Τι έγινε λοιπόν τέσσερα χρόνια τώρα; Οι συχνές αλλαγές προέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ που μαρτυρούν το πρόβλημα στον οργανισμό δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα. Οι αλλαγές που επιχείρησε η κυβέρνηση στο ΟΣΔΕ, όχι μόνο δεν στέφθηκαν από επιτυχία, αλλά οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία.

Η νέα ΚΑΠ και η αρχιτεκτονική της σε συνδυασμό με τα μέτρα που επιφέρει αποτέλεσαν την χαριστική βολή για τις επιδοτήσεις, οι οποίες και αποτελούν “κόκκινη γραμμή” για τους αγρότες. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να παραβλέψουν στην κυβέρνηση πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν σταμάτησαν να δουλεύουν μέσα στον κορονοϊό και τώρα που το σύστημα πρέπει να τους στηρίξει… απλά απέχει.

Featured Image

Έλλειψη χρηματοδοτήσεων

Με όλα τα δεδομένα, η κυβέρνηση μοιάζει με τα χέρια δεμένα σε σχέση με τους αγρότες, καθώς εποχές πακέτων… Χατζηγάκη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, χρήματα για αποζημιώσεις δεν υπάρχουν, αφού δόθηκαν αφειδώς σε συγκεκριμένους κλάδους πριν τις εκλογές. Το δε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μια καυτή πατάτα που πρέπει να διαχειριστεί, μην έχοντας όμως βοήθεια από άλλα κομμάτια της κυβέρνησης. Ας πάρουμε για παράδειγμα το θέμα της αγοράς με τις τιμές μεταξύ χωραφιού και ραφιού στα προϊόντα να έχουν τιναχθεί στον αέρα, τις νοθείες να μη λείπουν και στη σειρά των… εξεγέρσεων να μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι μετά τις αναίτιες πτώσεις τιμών στο γάλα. Άραγε εκεί στην κυβέρνηση, θα ασχοληθούν ποτέ σοβαρά με τις μεγάλες ανατιμήσεις προϊόντων στο ράφι και την εξευτελιστική τιμή των προϊόντων; Ή ακόμα καλύτερα θα ασχοληθούν και θα λάβουν μέτρα κατά των τραπεζών που δεν έχουν χρηματοδοτήσει σοβαρά τον πρωτογενή τομέα; Θα πάρει μέτρα κατά των κάθε λογής κορακιών που εποφθαλμιούν τις αγροτικές περιουσίες; Ας πάρει όσο είναι καιρός μέτρα γιατί ο χρόνος τελειώνει και υπάρχει οργή στην ύπαιθρο.

Ο ρόλος των συνδικαλιστών

Μοναδικό… αποκούμπι της κυβέρνησης δεν είναι άλλο, παρά κάποιοι φθαρμένοι αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι παραγωγών, ο ρόλος των οποίων είναι κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενος και αυτές τις ώρες…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image