Η παραγωγή ελαιολάδου σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου βρίσκεται σε απότομη πτώση.
Δεν υπάρχει παραγωγική περιοχή που να μην παρουσιάζει πτώση σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από δύο μήνες.
Οι τιμές χονδρικής εκτοξεύονται ξανά, επιστρέφοντας στα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου, μετά τη δραματική πτώση στην αρχή της νέας σεζόν για το ελαιόλαδο. Σήμερα η τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει ξεπεράσει τα 8 ευρώ/κιλό και η επίσημη ιταλική τιμή ετοιμάζεται να κάνει άλμα πάνω από 9 ευρώ/κιλό.
Υπήρχε ενθουσιασμός γιατί φαινόταν ότι η παγκόσμια παραγωγή ανακάμπτει σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά οι πρώτες ενδείξεις, με την σεζόν για το ελαιόλαδο σε εξέλιξη, είναι ότι δεν υπάρχει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Με τα αποθέματα πρακτικά μηδενικά, προχωράμε προς μια ελαιοκομική σεζόν 2,3-2,4 εκατομμυρίων τόνων, 500 χιλιάδες τόνους λιγότερο από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από δύο μήνες. Είναι σαφές ότι, σε αυτή τη βάση, δεν θα υπάρχει ελαιόλαδο για όλους, δεδομένου ότι η κατανάλωση υπολογίζεται σε 2,9 εκατομμύρια τόνους. Ακόμη χειρότερα για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες παραγωγής ποιότητας ακόμη και σε κατάλληλες περιοχές, όπως στην Ελλάδα, και κυρίως την ώθηση για παραγωγή λαδιού λαμπάντε, με έντονη μείωση του κόστους παραγωγής στην Ισπανία.
Ενημερώθηκαν τον Νοέμβριο οι προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου στη λεκάνη της Μεσογείου
Στην Ισπανία πριν την έναρξη συγκομιδής, υπήρχαν εκτιμήσεις για παραγωγή 750 χιλιάδων τόνων, με υποθέσεις ακόμη και για 800 χιλιάδες τόνους. Η Ισπανία θα δει τους όγκους παραγωγής της να μειώνονται στους 600-650 χιλιάδες τόνους, επίπεδα πρακτικά ίδια με πέρυσι, αν όχι χαμηλότερα. Πολλοί ελαιώνες δεν θα συγκομιστούν λόγω έλλειψης προϊόντος και οι αποδόσεις είναι 3-5 μονάδες χαμηλότερες από τις αναμενόμενες: από το 21% που αναμενόταν στην Ανδαλουσία, πήγαν στο 15%. Με τα πρώτα στοιχεία από τα ελαιουργεία, μετά από ένα πολύ “ήσυχο” ξεκίνημα τον Οκτώβριο, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά 50 λεπτά το κιλό σε μόλις 10 ημέρες. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος των τιμών των παρθένων, που από 6,7 ευρώ/κιλό πριν από 10 ημέρες, έφτασε στο 7,55 σήμερα, σύμφωνα με την PoolRed.
Στην Ελλάδα, οι προβλέψεις παραγωγής έδειχναν μια σεζόν 180-200 χιλιάδων τόνων και αντ’ αυτού θα είναι μια παραγωγή 150 χιλιάδων τόνων, ίσως και λιγότερο. Μεγάλη απογοήτευση και στο ποιοτικό μέτωπο, λόγω του δάκου και ιδίως στα Κρητικά ελαιόλαδο. Πέρυσι η Ελλάδα παρήγαγε 350 χιλιάδες τόνους και ήταν η πραγματική λεκάνη παραγωγής της Μεσογείου, από την οποία είχαν αντλήσει πολλοί εμφιαλωτές προϊόν.
Στην Ιταλία , η παραγωγή, που υπολογίζεται σε 290 χιλιάδες τόνους, θα πρέπει να ανέρχεται σε 230-240 χιλιάδες τόνους. Μια δύσκολη κατάσταση λόγω των δυσκολιών παραγωγής στο κέντρο-βόρεια, ήδη γνωστές, αλλά επιδεινώθηκαν από καθυστερημένες επιθέσεις του δάκου, αλλά κυρίως από ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στην Καλαβρία και τη Σικελία, όπου οι προβλέψεις της προηγούμενης ημέρας δεν τηρήθηκαν, με μια αναμενόμενη πτώση 30-40%. Στην Καλαβρία, η ποιότητα, σε ορισμένες περιοχές, έχει επίσης διακυβευτεί από ισχυρές επιθέσεις ασθενειών. Γενικά, όμως, τα λάδια που παράγονται τον Οκτώβριο έχουν έντονα επίπεδα πικρίας και συχνά ξηρότητας. Η μόνη περιοχή που βαίνει καλώς είναι η Απουλία, με πολύ άφθονη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή.
Παρόμοια κατάσταση και στην Πορτογαλία, στην οποία υπήρχε εκτίμηση για 150 χιλιάδες τόνους πριν την συγκομιδή, θα πρέπει να συμβιβαστεί με 110-120 χιλιάδες τόνους πετρελαίου, κυρίως λόγω της ξηρασίας και των χαμηλών αποδόσεων.
Η παραγωγή στην Τουρκία ήταν επίσης χαμηλότερη από την αναμενόμενη, ίσως λιγότερο από 200 χιλιάδες τόνους, στο Μαρόκο, με 60-70 χιλιάδες τόνους και τέλος στην Τυνησία , με 140 χιλιάδες τόνους.
Οι κίνδυνοι μιας πολύ ανώμαλης εκστρατείας για το ελαιόλαδο: Νοθεία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όλος στους αριθμούς: δεν θα υπάρχει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για όλους. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, δεδομένης της εσοδείας, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Ισπανία, σε παραγωγική βάση 600 χιλιάδων τόνων, θα παράγει μόνο 240 χιλιάδες τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου (40%), ενώ το υπόλοιπο θα είναι παρθένο και λάδι λαμπάντε (60 %). Πρόκειται για αντίστροφες αναλογίες σε σύγκριση με τις συνηθισμένες.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος είναι ότι μέρος αυτού του παρθένου και διαυγούς ελαίου, αφού έχει αποσμηθεί (απαγορευμένη και δόλια πρακτική), θα μεταφερθεί ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για την αναπλήρωση των άδειων δεξαμενών.
Προφανώς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος μιας πολύ λιγότερο περίπλοκης απάτης, αλλά ακόμα στη μόδα, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γερμανία, μείγματα ελαιολάδου με σπορέλαια.
Το χειρότερο σενάριο: Αντίο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα σούπερ μάρκετ
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα κοστίσει ακριβά και δεν θα είναι διαθέσιμο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σε άπειρες ποσότητες για όλους.
Υπάρχει επομένως ένας διπλός κίνδυνος: οι Ιταλοί, και όχι μόνο αυτοί, να σταματήσουν να αγοράζουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προς όφελος άλλων λιπαρών και ότι το μεγάλης κλίμακας λιανικό εμπόριο, καθώς περνούν οι εβδομάδες, επιφυλάσσει μόνο έναν ειδικό χώρο για εξαιρετικό παρθένο, δεδομένου χαμηλούς όγκους και χαμηλές περιστροφές.
των Alberto Grimelli , Marcello Scoccia
Πηγή: teatronaturale