Πολωνοί οδηγοί έχουν αποκλείσει αρκετές διαβάσεις με την Ουκρανία από τις 6 Νοεμβρίου, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναφέρει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι ουκρανικές εταιρείες χρειάζονται άδειες για να δραστηριοποιηθούν στο μπλοκ και οι Ευρωπαίοι φορτηγατζήδες για να εισέλθουν στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ενώθηκαν με τους αγρότες, που απαίτησαν κυβερνητικές επιδοτήσεις για το καλαμπόκι και καμία αύξηση των φόρων. Ο Ρόμαν Κόντρου, ένας από τους ηγέτες των αγροτών, δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Γεωργίας Τσέσλαβ Σιεκιέρσκι ότι η διαμαρτυρία στην Μεντίκα, συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, θα ανασταλεί από αύριο το πρωί μέχρι τις 2 ή 3 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Οι φορτηγατζήδες ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν στα σύνορα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς σε τρία άλλα περάσματα επιτρέποντας να περνάει μόνο ένα εμπορικό φορτηγό κάθε τρεις ώρες, αντί για τρία κάθε ώρα. Αυτό δήλωσε στο Reuters η Εντίτα Οζυγκάλα, μία από τους επικεφαλής της κινητοποίησης των οδηγών στο Ντοροχούσκ, προσθέτοντας ότι δεν εμποδίζεται η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο υποστήριξε ύστερα πως οι Πολωνοί οδηγοί άνοιξαν την συνοριακή διάβαση στη Μεντίκα. “Είναι μία σημαντική βελτίωση της κατάστασης στα δυτικά σύνορα”, είπε.

Featured Image

Ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών της Πολωνίας εξέφρασε χθες την ελπίδα να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων στα σύνορα με την Ουκρανία πριν το τέλος του έτους.

Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες επανέλαβαν τον αποκλεισμό ενός από τα κύρια περάσματα στα ουκρανικά σύνορα αυτή την εβδομάδα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Σύμφωνα με στοιχεία από το τελωνείο της Πολωνίας, η αναμονή στη διάβαση Ντοροχούσκ ήταν 77 ώρες το Σάββατο.

Πηγή: efsyn.gr

Featured Image