Ορατές είναι οι επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου από την παρατεταµένη ανοµβρία, ειδικά για τους µη αρδευόµενους ελαιώνες, όπως διαπιστώνει και ο “Σύνδεσµος Ελαιοκοµικών Δήµων” κι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb οι τιμές για το ελαιόλαδο στο νησί έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα με πράξεις να καταγράφονται σε τιμές έως και στα 8,65 ευρώ το κιλό. Βέβαια, αυτή είναι η ανώτερη τιμή, με τους παραγωγούς τους περισσότερους να τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας αύξηση όσο πλησιάζουμε προς το κενό της αγοράς προς τη νέα εσοδεία.

Το Διοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου συνεδρίασε και συζήτησε τα προβλήµατα που εντοπίζονται στην ελαιοκαλλιέργεια, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο θέµα της ανοµβρίας.

Ειδικότερα, µιλώντας µετά το τέλος στους δηµοσιογράφους, µέλη του ∆.Σ. του ΣΕΔΗΚ αναφέρθηκαν στα παρακάτω ζητήµατα:

Ανομβρία
«Η χρονιά διαφαινόταν αισιόδοξη και στην ανθοφορία και στην καρπόδεση για τη φετινή παραγωγή, αλλά δυστυχώς µε την ανοµβρία που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστηµα οι µη αρδευόµενες περιοχές έχουν υποστεί πλήγµα. Αναµένεται µείωση της παραγωγής λόγω αυτών των φαινοµένων» δήλωσε ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης οικονοµικός γραµµατέας του ΣΕ∆ΗΚ και εκπρόσωπος του ∆ήµου Αποκορώνου. Παράλληλα ενηµέρωσε πως για τον σκοπό θα ζητηθεί άµεσα συνάντηση µε τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειµένου να του τεθεί το ζήτηµα των αποζηµιώσεων για τους παραγωγούς, καθώς «είναι επιβεβληµένο το Υπουργείο να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς για όποια ζηµιά έχουν υποστεί και να λάβει µέτρα για την αποζηµίωση τους».

Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για το αν προβλέπονται αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω αυξηµένης θερµοκρασίας, ο κ. Σταυρουλάκης ανέφερε πως ο κανονισµός προβλέπει αποζηµίωση για την καρπόδεση όχι όµως για την ανθοφορία. «Βέβαια προσπαθεί ο ΕΛΓΑ να αποφύγει τις αποζηµιώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, γιατί τα ποσά είναι τεράστια. Όµως από την ελαιοκαλλιέργεια αντλεί το µεγαλύτερο ποσό και τα διοχετεύει και σε άλλες καλλιέργειες» είπε ο οικονοµικός γραµµατέας.ΝΕΑ ΤΗΛ ΣΕΔΗΚ 1

Για το ίδιο θέµα ο αντιπρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ κ. Γιάννης Νικηφοράκης σχολίασε πως «βλέπουµε τα τελευταία χρόνια πως η παρατεταµένη ξηρασία και οι υψηλές θερµοκρασίες µπορεί να µην ευνοούν τον δάκο να αναπαράγεται, αλλά καταστρέφουν τον καρπό! Πήραµε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ηµερίδας µε όλους τους επιστηµονικούς φορείς που εµπλέκονται στη διαχείριση υδάτων και τους αγρότες που διαχειρίζονται νερά ώστε να µπορέσουµε να εκπαιδεύσουµε τους αγρότες για το ορθό πότισµα και να δούµε µε τους επιστηµονικούς φορείς που υπάρχουν προβλήµατα και να δώσουµε λύσεις µέσω των Υπουργείων». Η ηµερίδα προγραµµατίζεται για τις αρχές της Άνοιξης του 2025.

Featured Image

«Η παραγωγή δεν εξελίσσεται καλά λόγω των συνεχιζόµενων δυσµενών καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα των υψηλών θερµοκρασιών που πλήττουν τους ελαιώνες που δεν αρδεύονται. Η παραγωγή έχει αρχίσει όχι µόνο να κλονίζεται αλλά και να καταστρέφεται ποσοτικά και ποιοτικά» είπε ο επιστηµονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης, προσθέτοντας πως «ενώ στην αρχή λέγαµε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι, τώρα δεν µπορούµε να το πούµε. Οι καλύτερες περιοχές φαίνεται να είναι η Ανατ. Κίσσαµος και µια περιοχή γύρω από την Έµπαρο στη Μεσαρά που αρδεύονται. Οι άλλες περιοχές της Κρήτης και ειδικά η Ανατολική έχουν ισχυρό πρόβληµα. Αυτό πρέπει να το τονίσουµε, γιατί αντίθετα από ό,τι διαδίδουν κάποια µέσα ενηµέρωσης – για δικά τους επιχειρηµατικά συµφέροντα – ότι “η παραγωγή θα είναι πλούσια” η παραγωγή δεν θα είναι τόσο µεγάλη. Γιατί το λένε; Γιατί τους συµφέρει, για να ρίξουν τις τιµές. Όµως εµείς πρέπει να λέµε την αλήθεια».

Τιμές
Παρατηρήθηκε πως η διαφαινόµενη καλή παραγωγή στην Ισπανία θα επηρεάσει σηµαντικά τις τιµές και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριµένα ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως «δυστυχώς συνεχίζουν οι τιµές να είναι σε πτωτική πορεία. Η αγορά στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, σε όλη τη χώρα είναι τυπικά κλειστή! Γύρω στο 80% των ελαιοτριβείων δεν αγοράζουν λάδι, δεν είναι στο εµπόριο και αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει µια µεταβατική κατάσταση που κανείς δεν µπορεί να πάρει εύκολα αποφάσεις, ούτε οι παραγωγοί, ούτε αυτοί που αγοράζουν. Κυριότερος παράγων που κρίνει τις εξελίξεις είναι τα αποθέµατα. Στην Ελλάδα, δεν ξέρουµε δυστυχώς πόσα είναι, φανταζόµαστε ότι είναι πολύ µικρά. Υπάρχουν δεδοµένα για τα αποθέµατα της Ισπανίας που συνεχώς µειώνονται. Οι Ισπανοί συνεχίζουν να εξάγουν λάδι στις χώρες που τους ζητούν, όχι µε τον ίδιο ρυθµό που εξήγαγαν πέρυσι, αλλά συνεχίζουν τις εξαγωγές τους»

Δακοκτονία
«Στις περισσότερες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί οι δύο δολωµατικοί ψεκασµοί και αναµένεται να αρχίσει και ο τρίτος» είπε ο κ. Σταυρουλάκης, ενώ στο ερώτηµα µας για το αν παρατηρείται όπως και πέρυσι ιδιώτες να προχωρούν σε µαζικούς ψεκασµούς, σχολίασε πως «υπάρχουν µεµονωµένοι παραγωγοί που το κάνουν αυτοί. Έχει γίνει µεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο Δήµων µε ανακοινώσεις αλλά και από τα ελαιουργεία που θα λαµβάνουν δείγµα του κάθε παραγωγού και σε τυχόν πρόβληµα θα κληθεί να αντιµετωπίσει τις επιπτώσεις ο ίδιος. Θεωρώ ότι έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίµα και δεν χρησιµοποιούν οι παραγωγοί “τουρµπίνες”, ούτε “λούζουν” τον καρπό της ελιάς µε απαγορευµένα φάρµακα. Θεωρούµε ότι δεν θα γίνει το “κακό” που υπήρξε πέρυσι. “Κακό” µπορεί να υπάρχει και φέτος αλλά όχι σε τέτοιο βαθµό».

Ελαιοτουρισμός
Ανακοινώθηκε η πρόθεση του ΣΕΔΗΚ να µετέχει σε ένα πρόγραµµα του Leader για τον Ελαιοτουρισµό.

Υδρογονάνθρακες
Αναφορικά µε το ζήτηµα που έχει προκύψει για την εµφάνιση υδρογονανθράκων στο ελαιόλαδο, ο κ. Μιχελάκης ο επιστ. Συνεργάτης παρατήρησε πως αποτελεί πολιτική της Ε.Ε. η µείωση των υδρογονανθράκων αλλά το θέµα το “ανέβασε” η “Διεπαγγελµατική Οργάνωση Ελαιολάδου” που τυπικά υπάρχει και ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) που έθεσαν το θέµα στον Υπουργό. «∆όθηκε η εντύπωση πως µε την παρουσία των υδρογονανθράκων τα ελαιόλαδα θα έχουν χαµηλές τιµές (υπήρχε δηµοσίευµα που έλεγε πως το ελληνικό λαδι θα πουλιέται 80 λεπτά το κιλό). Αυτά τα δηµοσιεύµατα προκάλεσαν νέες αντιδράσεις που ανέφεραν ότι «δεν έχουν βάση αυτά τα δηµοσιεύµατα και έχουν άλλα κίνητρα». Εµείς βλέπουµε ότι και οι Ισπανοί πάνε να πείσουν την Ε.Ε. να βάλει όρια στην παρουσία υδρογονανθράκων, που να είναι πραγµατικά, και να βελτιώνουν την ποιότητα», σηµείωσε ο επιστηµονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, καταλήγοντας πως ο Σύνδεσµος θα παρακολουθεί το θέµα.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Χανιώτικα Νέα

Featured Image