Προβληματισμός σε αρκετές περιοχές για τις μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρού.

Ο Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας, που κάνει κάθε χρόνο συγκέντρωση σιτηρών για λογαριασμό των παραγωγών δήλωσε στο Agronewsbomb τα ακόλουθα: “στο σιτάρι το σκληρό ολοκληρώσαμε το αλώνισμα. Οι ποιότητες είναι καλές και οι αποδόσεις ποικίλουν, ξεκινώντας από τα 180 και φθάνοντας ως και τα 700 κιλά το στρέμμα, σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις παραγωγών και καλών χωραφιών. Τα περισσότερα χωράφια πήγαν σε κιλά γύρω στα 400 ή λίγο παραπάνω. Ως προς τις τιμές, δεν ακούγεται τίποτα από το εμπόριο. Εκτός κάποιων συνεταιρισμών που κάνουν συγκέντρωση και παραλαμβάνουν και οι οποίοι μπορεί να δώσουν κάποια προκαταβολή, δεν ακούγεται κάτι και οι παραδόσεις γίνονται με ανοιχτή τιμή”.

Προβληματισμένος εμφανίζεται μιλώντας στο Agronewsbomb ο παραγωγός Φιλοκλής Κοτζιάς, εκ μέρους του Συνεταιρισμού Σημάντρων. Όπως λέει οι αποδόσεις είναι χαμηλές και για να υπάρξει ένα κέρδος, πρέπει οι τιμές να είναι κοντά στα 40 λεπτά στον παραγωγό.

Ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “τα σκληρά σιτάρια όπου έχουν ποτιστεί έφτασαν και στα 800 κιλά το στρέμμα στα καλά χωράφια. Φέτος πολλοί δεν έβαλαν βαμβάκι και πήγαν στο σιτάρι άρα υπήρχαν αρκετά καλά χωράφια. Στα ξηρικά οι αποδόσεις ήταν στα 300 με 400 κιλά το στρέμμα. Για τις τιμές δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο μια συμβολαιακή που είχε ανακοινωθεί στα 28 λεπτά παλιότερα. Πρέπει να σημειώσουμε πως περί τα 250.000 στρέμματα δεν καλλιεργήθηκαν καθόλου με σιτάρια, οπότε υπάρχει έλλειψη στην αγορά”.

Featured Image

Ο Βαγγέλης Τασιούλης, έμπειρος παραγωγός από την Καρδίτσα μας είπε πως οι αποδόσεις στα καλά χωράφια του έφτασαν μέχρι και στα 550 κιλά το στρέμμα, ενώ τέλος ο Δημήτρης Παπαδάκης, από την Χαλκιδική μας είπε πως οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν στην περιοχή στα 120 με 170 κιλά ανά στρέμμα.

Τέλος, ο Στέργιος Γκιργκίρης από τις Σέρρες τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “ο αλωνισμός έχει προχωρήσει στο 60-70%, η ποιότητα είναι εξαιρετική και από θέμα χρώματος είναι πολύ καλά και επίσης σε θέματα πρωτεϊνών. Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες 10-20% κάτω σε σχέση με πέρσι”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image