You are currently viewing Πλεύρης: Δεν θα ανεχθούμε εισβολή από τη Βόρεια Αφρική, τέλος στις παροχές

Πλεύρης: Δεν θα ανεχθούμε εισβολή από τη Βόρεια Αφρική, τέλος στις παροχές

Πλεύρης: Δεν θα ανεχθούμε εισβολή από τη Βόρεια Αφρική, τέλος στις παροχές, αναστολή ασύλου και νέα δομή στην Κρήτη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνος Πλεύρης, φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», με τους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου.

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στα ανατολικά μας σύνορα, αλλά στο Λιβυκό Πέλαγος», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας σειρά άμεσων μέτρων αποτροπής για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε καθημερινά να φτάνουν βάρκες με χίλια άτομα και να μην αντιδρούμε. Η Ελλάδα δεν θα το ανεχθεί αυτό».

«Από το 2019 η κυβέρνηση είχε επισημάνει στην Ευρώπη ότι το προσφυγικό πρέπει να αφορά αποκλειστικά όσους πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας», τόνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι «σήμερα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές φωνές ευθυγραμμίζονται με αυτή τη θέση. Είναι πλέον αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η χώρα περνά σε φάση αντικινήτρων, ανακοινώνοντας την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου, την κράτηση των παράτυπων μεταναστών, καθώς και τη δραστική επανεξέταση όλων των παροχών. «Το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η χώρα να εμφανίζεται ως «ελκυστικός προορισμός» για όσους εισέρχονται παράνομα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κατάργησης του προγράμματος HELIOS+, με το σκεπτικό ότι όσοι λαμβάνουν άσυλο θα πρέπει να εντάσσονται στην αγορά εργασίας και όχι να συνεχίζουν να επιδοτούνται. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που έχει πάρει άσυλο να επιδοτείται. Να πάει να βρει δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ανηλίκων, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί ιατρικός έλεγχος για την τεκμηρίωση της ηλικίας, καθώς όπως σημείωσε «δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 16 χρονών και να μην το ελέγχει κανείς. Όσοι αρνούνται τον ιατρικό έλεγχο θα θεωρούνται ενήλικοι».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνει και θα ξεκινήσει άμεσα», καθώς «η Κρήτη είναι κομβικό σημείο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πίεσης από το νότο.»

Ακολουθούν τα βασικά σημεία συνέντευξης του Θάνου Πλεύρη

Για την αλλαγή πολιτικής απέναντι στις ροές από Λιβύη: «Το κύριο πρόβλημα πλέον δεν προέρχεται από τα ανατολικά σύνορα αλλά από τη Λιβύη, κυρίως μέσω μεγάλων βαρών που μεταφέρουν εκατοντάδες άτομα.. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων παράτυπων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Για τον λόγο αυτό, προχωρούμε σε μια σειρά αποφασιστικών μέτρων αποτροπής. Η στρατηγική της χώρας είναι αποτροπή και έλεγχος. Αν συνεχιστούν οι μαζικές ροές, θα υπάρξει ενίσχυση της αποτρεπτικής παρουσίας στα θαλάσσια σύνορα, πάντα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.»

Για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου: «Η πρώτη κίνηση είναι η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου. Όποιος εισέρχεται παρανόμως, πλέον δεν αποκτά καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η αναστολή δεν είναι απεριόριστη, καθώς πρέπει να επανεξετάζεται βάσει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά το μήνυμα είναι σαφές: δεν προσφέρεται πλέον ασφαλές «καταφύγιο» μέσω τυπικής αίτησης ασύλου.»

Για την κράτηση και τις επιστροφές: «Εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο πλέον θα τίθενται σε κράτηση. Προωθούμε συμφωνίες επιστροφής με χώρες προέλευσης με έμφαση σε οικειοθελείς επιστροφές. Πολλοί από όσους φτάνουν μέσω Λιβύης είναι Αιγύπτιοι, και μπορούν να επιστραφούν Παράλληλα, αλλάζουμε τη νομοθεσία: Η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη ασύλου πλέον συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Τονέο πλαίσιοεισάγεται άμεσα στηδημόσια διαβούλευση.»

Για τη νέα φιλοσοφία της μεταναστευτικής πολιτικής: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές που προσλαμβάνουν χαρακτήρα «εισβολής» από τη Βόρεια Αφρική. Η μεταναστευτική μας πολιτική εισέρχεται πλέον σε φάση αντικινήτρων, με σαφή στόχο την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να προβάλλεται η εικόνα μιας χώρας-προορισμού, όπου παρέχονται δωρεάν σίτιση, επιδόματα και πλήρης φιλοξενία. Το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο.»

Για τα επιδόματα και τις παροχές στους αιτούντες άσυλο: «Η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να παρέχει παροχές σε όσους εισέρχονται παρανόμως. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δρομολογείται επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται σε παράτυπους μετανάστες. Ζήτησα να επανεξεταστεί ακόμη και το μενού που παρέχεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακού τύπου με τρία γεύματα την ημέρα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο. Δεν μπορεί κάποιος να μπει παράνομα, να αιτηθεί άσυλο και να απολαμβάνει επιδόματα, τριπλά μενού και διαμονή, όλα αυτά εις βάρος του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογουμένου.»

Για τους κατά δήλωση ανήλικους και το πρόγραμμα HELIOS+: «Προχωρούμε σε υπουργική απόφαση για την αυστηροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης ανηλίκων. Δεν θα βασιζόμαστε πλέον σε απλές δηλώσεις Όποιος δηλώνει ανήλικος και αρνείται ιατρικό έλεγχο, θα θεωρείται ενήλικος. Η προστασία των πραγματικά ευάλωτων δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως “πύλη” κατάχρησης του συστήματος. Όσον αφορά του πρόγραμμα HELIOS+, έχω ζητήσει την κατάργηση του. Όποιος λαμβάνει άσυλο, οφείλει να εργαστεί και να ενταχθεί στην κοινωνία και όχι να επιδοτείται διαρκώς από το κράτος.»

Για τα κέντρα υποδοχής στην Κρήτη: «Η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας.»

Για την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον ρόλο του μόνιμου χώρου υποδοχής μεταναστών και δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει φιλικό περιβάλλον για την παράνομη μετανάστευση. Από το 2019 είχαμε επισημάνει στην Ευρώπη ότι το προσφυγικό πρέπει να αφορά αποκλειστικά όσους πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας. Σήμερα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές φωνές ευθυγραμμίζονται με αυτή τη θέση. Είναι πλέον αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών, όχι προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά προς τις χώρες προέλευσης, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

Newsroom Agronewsbomb