Λάκης Βασιλειάδης: Στην Ολομέλεια της Βουλής για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης στον αγροτικό κόσμο της Πέλλας (Ασθένεια στα ροδάκινα, ακαρπίες και αλλά).

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις».

Ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής λέγοντας ότι αυτή «έχει μετατραπεί πλέον σε κλιματική κρίση» και είναι «σημαντικό να δράσουμε όλοι μαζί και να θωρακιστούμε». Στάθηκε σε μεγάλο βαθμό στους τρόπους με τους οποίους η αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει την Πέλλα και την αγροτική παραγωγή αναφέροντας τις καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Μαΐου στην Πέλλα αλλά και την ασθένεια στα ροδάκινα και άλλα που έχει χτυπήσει πολλές καλλιέργειες και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ακαρπίας που παρατηρήθηκαν σε καλλιέργειες της Πέλλας λόγω της κακής γονιμότητας, «φαινόμενο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες». Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει «να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας, της αυτοδιοίκησης και του υπουργείου ώστε οι αποζημιώσεις που πιστοποιούνται να πιστώνονται πιο γρήγορα».

Τέλος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και ότι από την στιγμή που επηρεάζει όλους σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις. Το Σχέδιο Νόμου που ψηφίζεται σήμερα αποτελεί ένα ακόμα μέτρο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής.

Το βίντεο της Ομιλίας είναι διαθέσιμο εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει πλέον όλοι μάρτυρες μιας ραγδαίας αλλαγής στο κλίμα της Ελλάδας που οδηγεί πραγματικά σε μία αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Περνάμε, λοιπόν, από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική κρίση, όπως έχει πολλές φορές ειπωθεί. Η παρατεταμένη ζέστη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι θεομηνίες, οι φυσικές καταστροφές από πλημμύρες και οι μέγα πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Πέρυσι τον Σεπτέμβρη γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πραγματικά βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία, όπου χιλιάδες στρέμματα καλύφθηκαν από τα νερά μιας θεομηνίας άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις περιοχές που ζούσαν, χωριά καταστράφηκαν. Είναι η πρώτη φορά θα έλεγα που ένα κλιματικό γεγονός προκάλεσε κατά μία έννοια μία εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς, οι προβλέψεις μιλάνε για παρόμοια πολλά γεγονότα στο μέλλον που θα βρίσκονται εκτός της δυναμικότητας των κρατών να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά. Κι αυτό φυσικά δεν αποτελεί μία δικαιολογία θα έλεγα για μελλοντικές αδυναμίες, αλλά ένα κάλεσμα για θωράκιση και ετοιμότητα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η πρώτη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θα είναι ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακραίες κακοκαιρίες και θεομηνίες, μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ακραίοι και παρατεταμένοι καύσωνες, λειψυδρία και άλλα πολλά.

Featured Image

Αυτά τα καιρικά φαινόμενα έχουν άμεση συνέπεια και στην αγροτική παραγωγή και στην ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, την ποιότητα της ζωής μας της δικής μας, αλλά φυσικά και των παιδιών μας. Σκεφτείτε ότι στην Πέλλα φέτος από τον Μάιο θα έλεγα και μετά είχαμε έντονες χαλαζοπτώσεις, είχαμε άκαιρες θα έλεγα, επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων μέσα στην περίοδο που αυτά βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής και άλλα λίγο πριν από αυτή, σε πολλές περιπτώσεις με όλα τα έξοδα αυτά να έχουν γίνει και όλη η καλλιεργητική φροντίδα που προϋποθέτουν αυτά τα έξοδα. Να προσθέσουμε την ακαρπία που οι ειδικοί λένε πως οφείλεται και αυτό στην αλλαγή του κλίματος λόγω κακής γονιμοποίησης. Είχαμε τέτοιου είδους ακαρπίες σε κεράσια, σε βερίκοκα, σε δαμάσκηνα και σε πολλά άλλα ανά περιοχή. Είναι και αυτά φαινόμενα, λοιπόν, της κλιματικής αλλαγής. Τέτοιου είδους καταστροφές επιβαρύνουν πραγματικά πάρα πολύ τους παραγωγούς μας, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα ήδη βεβαρημένα νοικοκυριά και τις οικογένειες των αγροτών.
Κι ενώ κάποιες από αυτές τις καταστροφές θα αποζημιωθούν γιατί ο ΕΛΓΑ τις προβλέπει, υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές τις καταστροφές που μπορεί να μην αποζημιωθούν αν δεν δημιουργήσουμε εμείς το πλαίσιο, διότι ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορούσε τότε να τις προβλέψει, διότι δεν ήταν τότε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα.

Επίσης, θα θίξω σήμερα ένα ακόμη θέμα που δεν είναι καθ’ ύλην της αρμοδιότητάς σας -είναι θέμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ηγεσία έχει λάβει γνώση, έχουν γίνει ήδη ενέργειες-, αλλά νομίζω ότι καλό είναι να ενημερωθείτε και εσείς ως κρατική αρωγή, αλλά και το Σώμα. Στην Πέλλα έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και τρία χρόνια μια περίεργη ασθένεια για τα ροδάκινα, η οποία ουσιαστικά παραμορφώνει και καταστρέφει τον καρπό αυτόν. Αυτή η ασθένεια ξεκίνησε από το χωριό Αμπελιές κοντά στα Γιαννιτσά. Τότε ήδη η αρμόδια ΔΑΟΚ είχε στείλει δείγματα σε ινστιτούτα, όπως το Μπενάκειο, αλλά και ιδιώτες γεωπόνοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα, έχουν στείλει δείγματα. Υπάρχει ουσιαστικά ένα μωσαϊκό ιώσεων βάσει των πορισμάτων των ειδικών επιστημόνων το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να θεραπευτεί. Έχουμε πλέον τη ραγδαία εξάπλωση αυτής της ασθένειας. Πλέον από αυτό το χωριό έχουν περάσει και σε διπλανά γειτονικά χωριά, αλλά και σε χωριά τα οποία είναι σε μεγάλη απόσταση χιλιομετρικά από αυτό και έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πυρηνόκαρπες καλλιέργειες, όπως βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ. Σίγουρα οι ειδικοί θα αποφανθούν για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα είναι μια ωρολογιακή βόμβα σε μια αλυσίδα στον πρωτογενή τομέα. Μιλάμε για αγρότες οι οποίοι σε κάποια χωριά από αυτά δεύτερη χρονιά δεν θα μπορέσουν να πάρουν παραγωγή με ό,τι αυτό σημαίνει. Τα έξοδά τους τα κάνουν και ουσιαστικά είναι «ανοιχτοί» -θα έλεγα- σε γεωπόνους, αλλά εάν αυτό το αφήσουμε να εξελιχθεί, προφανώς ακόμη και οι εργάτες στα εργοστάσια, τα ίδια τα εργοστάσια, δεν θα έχουν παραγωγή και πρώτη ύλη για να μεταποιήσουν και να εξάγουν.

Το Υπουργείο έχει κάνει ήδη ενέργειες. Ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα η καταγραφή του προβλήματος μέσω μιας φόρμας που έχει γίνει σε συνεννόηση με την ΕΘΕΑΣ. Εγώ αυτό που ζητώ είναι να γίνει πιο γρήγορη η αντίδρασή μας. Αν οι επιστήμονες εν τέλει αποφανθούν να γίνει η εκρίζωση αυτής όταν βρεθεί το αίτιο πώς θα γίνει μια πλήρης αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, αλλά σίγουρα θα πρέπει τους παραγωγούς οι οποίοι για δεύτερη χρονιά δεν θα πάρουν χρήματα από αυτές τις παραγωγές, να μπορέσουμε να τους αποζημιώσουμε, για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθιοι.

Ζημιές, λοιπόν, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και οι καταστροφές σε θερμοκήπια για παράδειγμα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μερικά παραδείγματα μπροστά στα οποία έχει αντιμετωπίσει και βρεθεί η περιοχή της περιφερειακής μου ενότητας. Έχει εξαιρετική σημασία ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού, λοιπόν, κάτω από το πρίσμα αυτών των νέων απειλών και με μεγάλη χαρά άκουσα τον νέο Υπουργό, τον κ. Τσιάρα, ότι το 2025 θα βρεθούμε με έναν εκσυγχρονισμένο ΕΛΓΑ, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα και τις απειλές που υπάρχουν πλέον. Θα πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε να συζητάμε ανοιχτά και με πνεύμα σύγκλισης για το τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά τα φαινόμενα που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος, όχι μόνο σε επίπεδο συνεπειών, αλλά και σε επίπεδο πρόληψης.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζοντας όλες αυτές τις προκλήσεις και τα δεδομένα έχει εφαρμόσει μια εθνική κυβερνητική στρατηγική που εστιάζει σε όλα τα επίπεδα. Μέσω της προώθησης της πράσινης ανάπτυξης αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μέσα από την ουσιαστική λειτουργία της πολιτικής προστασίας που εξελίσσεται και ενδυναμώνεται. Δημιουργεί, δηλαδή, ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο υλοποιείται, μεγαλώνει και επεκτείνεται όλη αυτήν την περίοδο, ώστε το κράτος να μπορέσει όσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη να σταθεί αρωγός σε πολίτες και περιοχές μετά από μια φυσική καταστροφή.

Φυσικά όλα αυτά τα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης εξελίσσονται συνεχώς και μαθαίνουμε από την εμπειρία και εμπλουτίζουμε αυτό το πλαίσιο. Είναι, όμως, σημαντικό να κάνουμε τις διαδικασίες πιο γρήγορα, να υπάρχει ένας πιο ευέλικτος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας της αυτοδιοίκησης αλλά και του Υπουργείου, ώστε οι αποζημιώσεις που πιστοποιούνται να πιστώνονται πιο γρήγορα, όπως για παράδειγμα καταστροφές από την πλημμύρα. Σας έχω ενημερώσει πολλές φορές, κύριε Υπουργέ και σας ευχαριστώ για τα αντανακλαστικά σας. Την πλημμύρα στην Αλμωπία που είχαμε και στη Σκύδρα τον Γενάρη του ΄23, στην Αραβησσό τον Ιούνιο του ίδιου έτους ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί και θεωρώ ότι οφείλεται καθαρά σε μια ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών. Αυτό πρέπει να το βελτιώσουμε.

Θεωρώ πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου επιχειρεί πραγματικά με καίριες παρεμβάσεις να βελτιώσει αυτό το θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα επιχειρεί να εκσυγχρονίσει αυτό το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων μετά από καταστροφές μέσα από έναν συνδυασμό ιδιωτικής ασφάλισης και κρατικής αρωγής.

Χωρίς, λοιπόν, να μπω στις λεπτομέρειες που έχουν ήδη συζητηθεί στις επιτροπές, θα ήθελα να εστιάσω σε αυτό το πνεύμα και τους στόχους του ιδίου του σχεδίου νόμου. Εκτιμώ πως φέρνει μια νέα κουλτούρα στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστροφών, εστιάζει στην πρόληψη αλλά και στην καλύτερη διαχείριση μιας καταστροφής από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Μέσα, λοιπόν, από την ανάπτυξη και την επέκταση της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης για τις φυσικές καταστροφές επιδιώκει αυτήν την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, αφήνοντας έτσι περιθώρια για την κρατική αρωγή απέναντι σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι νομίζω σημαντικό να συμφωνήσουμε πως πρέπει να λάβουμε όλοι μαζί και σε όλα τα επίπεδα τα απαραίτητα αυτά μέτρα που θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις συνέπειες των ακραίων φαινομένων και θα συμβάλλουν στην πρόληψη για την κλιμάκωση της κλιματικής κρίσης. Είμαι σίγουρος πως αν συμφωνήσουμε, μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε.
Κυρία Πρόεδρε, θα υπερψηφίσω το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για όλους αυτούς τους λόγους τους οποίους ανέπτυξα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Featured Image