Όπως αναφέρουν αγρότες από την Καρδίτσα και γενικότερα τη Δυτική Θεσσαλία, υπάρχει φόβος ότι θα αδικηθούν τα θερμοκήπια σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όσον αφορά στις αποζημιώσεις Daniel.

Οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας βρίσκονται σε απόγνωση, δέκα μήνες μετά την καταστροφή από τις θεομηνίες Daniel και Elias. Αναμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιες φήμες και καταγγελίες αγροτών στο Agronewsbomb, ενδέχεται να μην είναι ούτε ικανοποιητικές ούτε δίκαιες, καθώς δεν θα καλύπτουν το 100% της ασφαλιστικής αξίας της παραγωγής τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που υπόσχονταν πλήρη κάλυψη για τους υπόλοιπους παραγωγούς της Θεσσαλίας.

Οι ίδιοι παραγωγοί αναφέρουν ότι, παρά τα υψηλά ασφάλιστρα που καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους, οι αποζημιώσεις υπολογίζονται από το 1/3 της ασφαλιστικής αξίας, αντί για το 100% που προβλέπεται για άλλες καλλιέργειες. Επιπλέον, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές ανάλογα με το εκτιμηθέν ποσοστό της ζημιάς.

Η ασφαλιστική αξία για τα κηπευτικά θερμοκηπίου ανέρχεται στα 16.000 ευρώ ανά στρέμμα, με την εισφορά στον ΕΛΓΑ να φτάνει τα 80 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ υπολογίζει την αξία αυτή στα 5.300 ευρώ περίπου, και επ’ αυτής θα υπάρξουν περικοπές ανάλογα με την εκτίμηση της ζημιάς. Για παράδειγμα, αν το εκτιμηθέν ποσοστό ζημιάς είναι 80%, η αποζημίωση θα ανέλθει στα 4.240 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή λίγο πάνω από το 25% της ασφαλιστικής αξίας για την οποία πληρώθηκαν τα αντίστοιχα ασφάλιστρα.

Featured Image

Οι παραγωγοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ είχαν υποσχεθεί ότι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα λάβουν το 100% των αποζημιώσεων που δικαιούνται, χωρίς περικοπές ή μειώσεις, με προσαύξηση 30%. Αυτό εντείνει το αίσθημα αδικίας για τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, που βλέπουν τις αποζημιώσεις τους να μειώνονται σε λιγότερο από το 1/3 της ασφαλιστικής αξίας των προϊόντων τους.

Οι παραγωγοί καλούν το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να επανεξετάσουν το πρόβλημά τους και να δώσουν λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image