Ένα ξέσπασμα του E.coli στο μαρούλι έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου μετά την κατανάλωσή του, όπως αναφέρει η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA).

Οι βρετανικές αρχές επισημαίνουν ότι είναι η παραλλαγή του E. coli (Escherichia coli) που παράγει την τοξίνη Shiga (STEC), αν και τη στιγμή που διαδόθηκε η είδηση ​​ήταν άγνωστο εάν ήταν μαρούλι εισαγωγής ή παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 25 Ιουνίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 275 και 86 από αυτά έχουν καταλήξει να νοσηλεύονται.

Featured Image

Τα βακτήρια

Το Escherichia coli (E-coli) είναι ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά στελέχη E. coli, και τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, ωστόσο, υπάρχει μια επικίνδυνη ποικιλία, η E. coli O157:H7, η οποία παράγει μια ισχυρή τοξίνη (Shiga) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

Η περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) διαρκεί συνήθως περίπου 24 έως 72 ώρες και ξεκινά με κοιλιακό άλγος και σοβαρή διάρροια, που συχνά συνοδεύεται από αίμα. Κανονικά οι πάσχοντες δεν έχουν πυρετό (ή είναι πολύ ήπιος) ή έμετο.

Featured Image