Κίνδυνο αφανισμού κοπαδιών μετά την ευλογιά προβάτων, λόγω του κόστους παραγωγής που προκαλεί ο εγκλεισμός.

Εάν δεν βοηθηθούν εγκαίρως οι πληγέντες κτηνοτρόφοι από τους δήμους και την περιφέρεια είναι θέμα χρόνου να αφανιστεί ένα σημαντικό τμήμα του ζωικού κεφαλαίου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία καθώς ξέμειναν από ζωοτροφές και χρήματα για να αγοράσουν τροφή για τα ζώα τους δεν έχουν. Λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού εξαιτίας της ευλογιάς προβάτων ό,τι χρήματα υπήρχαν δαπανήθηκαν στην προμήθεια νέων ζωοτροφών με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να εκτιναχθεί στα ύψη. Δεκάδες αιγοπρόβατα και άλλα ζώα τα οποία βοσκούσαν ελεύθερα στα βοσκοτόπια παραμένουν πλέον «κλειδαμπαρωμένα». Ο κίνδυνος αφανισμού κοπαδιών από ασιτία είναι κάτι παραπάνω από πιθανός.

Εάν δεν βοηθηθούν εγκαίρως οι πληγέντες κτηνοτρόφοι από τους δήμους και την περιφέρεια είναι θέμα χρόνου να αφανιστεί ένα σημαντικό τμήμα του ζωικού κεφαλαίου.

Featured Image

«Η κτηνοτροφία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πλέον». Με αυτή τη φράση περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χαρούλα Διβάνη, πρώην πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Αισωνίας την κατάσταση στον κλάδο, που βρίσκεται σε περιδίνηση, αναζητώντας διέξοδο στον φαύλο κύκλο των προβλημάτων που προκαλεί η εκτόξευση του παραγωγικού κόστους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε κι άλλο, σε ποσοστό 30%. Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ήδη επιβαρυμένες κατά 70%, όπως εξήγησε, τιμές, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο το κόστος να έχει διπλασιαστεί. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ένας τόνος καλαμπόκι από 180 ευρώ έφτασε να κοστίζει 420 ευρώ. «Μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση με 100 αιγοπρόβατα χρειάζεται 110 -120 ευρώ την ημέρα σε ζωοτροφές, χωρίς να υπολογιστούν τα υπόλοιπα έξοδα. Ακόμη κι αν κάθε ζώο αποδίδει ένα λίτρο γάλα την ημέρα, με τιμή παραγωγού 90 λεπτά, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των ζωοτροφών» πρόσθεσε η ίδια.

Η κατάσταση όμως έγινε ακόμη χειρότεροι μετά την εκδήλωση της ευλογιάς των προβάτων. Η απαγόρευση της βόσκησης ήταν το «κερασάκι». Οι μονάδες «σφραγίστηκαν» και ό,τι απόθεμα υπήρχε σε ζωοτροφές εξαντλήθηκε. Αποζημιώσεις ακόμη δεν έχουν καταβληθεί και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται να δοθεί ουσιαστική έκτακτη ενίσχυση στις κτηνοτροφικές μονάδες και επιπλέον στο θέμα των ζωοτροφών. Πρέπει να μάς δώσουν δωρεάν ζωοτροφές, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε» είπε η κ. Διβάνη, με αποδέκτες του αιτήματος την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους οικείους δήμους.

Featured Image