Για μείωση των αποδόσεων σε γάλα την περίοδο του καύσωνα, που είναι και παρατεταμένη φέτος, παραπονιούνται αρκετοί κτηνοτρόφοι μιλώντας στο Agronewsbomb. Μάλιστα κάποιοι θέτουν και θέμα ενισχύσεων ή αποζημιώσεων για την περίοδο αυτή καθώς χάνουν έσοδα, όπως αναφέρουν.

Ο αιγοπροβατοτρόφος Ανδριανός Μιγγολιός από το Λέχαιο Κορινθίας λέει στο Agronewsbomb ότι: “την περίοδο του καύσωνα οι αποδόσεις σε γάλα έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα δεν έχουν την όρεξη που έχουν συνήθως για τροφή, δηλαδή δεν έχουν όρεξη, με αποτέλεσμα αυτό να περνάει και στις αποδόσεις. Συνολικά η μείωση είναι γύρω στο 15%, αλλά τους βάζουμε ελκυστικές τροφές για να σηκωθούν, όπως ενσίρωμα ή πολύ καλό και ψιλό τριφύλλι και σανό. Έτσι τα αναγκάζουμε να πίνουν νερό. Ένα μεγάλο μέρος τα σταυλισμενα το τρώνε το βράδυ που πέφτει η θερμοκρασία”.

Ο Ανδριανός Μιγγολιός

Από την πλευρά του και ο Γιώργος Κικίδης, έμπειρος αιγοτρόφος στην περιοχή της λίμνης Υλίκης στη Βοιωτία τόνισε στο Agronewsbomb ότι “με τον καύσωνα είναι φυσιολογικό να πέφτουν οι αποδόσεις σε γάλα, καθώς δεν τρώνε τόσο τα ζώα, ενώ και λόγο ξηρασίας μόλις βόσκουν δεν υπάρχει και τόσο τροφή κι αυτό έχει επίπτωση. Άλλος λόγος είναι ότι τώρα είναι περίοδος ζευγαρώματος, οπότε πέφτουν οι αποδόσεις”.

Ο Γιώργος Κικίδης

Πάντως όπως αναφέρουν κι άλλο αιγοπροβατοτρόφοι στο Agronewsbomb, παρατηρούνται ανάλογα την περιοχή και μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης στις αποδόσεις σε γάλα. Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ζώα ταλαιπωρούνται από τις εγκυμοσύνες αυτή την περίοδο και έπειτα από σχετικό προγραμματισμό.

Μείωση παραγωγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, παρατηρείται και στις αγελαδοτροφικές μονάδες.

Φυσιολογικές επιπτώσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν στρες στα αιγοπρόβατα, επηρεάζοντας αρνητικά τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά τους. Το θερμικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε:

Μείωση της Όρεξης: Τα ζώα καταναλώνουν λιγότερη τροφή σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών.
Αφυδάτωση: Η αυξημένη εφίδρωση και η κατανάλωση νερού για την ψύξη του σώματος μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, επηρεάζοντας την υγεία και την παραγωγικότητα.
Αλλαγές στη Μεταβολική Λειτουργία: Η προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σταθερή μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική λειτουργία, μειώνοντας την παραγωγή γάλακτος.

Επιπτώσεις στην Παραγωγή Γάλακτος

Το θερμικό στρες οδηγεί σε μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος. Συγκεκριμένα:

Μείωση Παραγωγής: Η μειωμένη πρόσληψη τροφής και η αφυδάτωση μειώνουν την ικανότητα των ζώων να παράγουν γάλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 10-30% ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του καύσωνα.

Featured Image

Χαμηλότερη Περιεκτικότητα σε Λιπαρά και Πρωτεΐνες: Το γάλα που παράγεται σε συνθήκες θερμικού στρες έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, μειώνοντας την εμπορική του αξία.

Μέτρα Αντιμετώπισης

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα στη γαλακτοπαραγωγή των αιγοπροβάτων, είναι σημαντικό να ληφθούν προληπτικά και άμεσα μέτρα:

Σκίαση και Αερισμός: Η παροχή σκίασης και καλού αερισμού στους στάβλους μπορεί να μειώσει την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών.

Επαρκής Παροχή Νερού: Η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή δροσερού νερού είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Διατροφική Διαχείριση: Η αύξηση της περιεκτικότητας των τροφών σε ενέργεια και πρωτεΐνες μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια πρόσληψης τροφής.

Επιλογή Ανθεκτικών Ζώων: Η γενετική επιλογή και η εκτροφή ζώων που είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη προσαρμογή.

Η προσαρμογή των πρακτικών εκτροφής και η λήψη προληπτικών μέτρων μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των καυσώνων και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της γαλακτοπαραγωγής αιγοπροβάτων.

Η συνεχής έρευνα και η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι κλιματικές αλλαγές.

Newsroom Agronewsomb

Featured Image