Η ξηρασία έχει πλέον κάψει τις εκτιμήσεις για υπερπαραγωγή ελαιολάδου τη σεζόν 2024-2025 στην Ελλάδα, καθώς ήδη ένα μεγάλο μέρος των ελαιώνων έχει τεθεί νοκ άουτ από την ξηρασία.

Παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στο Agronewsbomb δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους και για τις επόμενες χρονιές, καθώς σε πολλές περιοχές έχει ξεραθεί στην κυριολεξία ο τόπος, μαζί και τα ελαιόδεντρα. Αν μάλιστα επαληθευτούν τα τελευταία καιρικά μοντέλα που δεν βλέπουν βροχή ούτε εντός του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου, τότε, πάμε για… όλεθρο, τον οποίο είναι σίγουρο, ότι μετά την περσινή χρονιά ακαρπίας, δεν αντέχει ο κλάδος ολόκληρος. Εδώ μάλιστα τίθεται εμφατικά αν θέλει και αν μπορεί η επίσημη πολιτεία να πράξει κάτι υπέρ των παραγωγών και όλων των απασχολούμενων στο χώρο, καθώς οι προγνώσεις μόνο καλές δεν είναι.

Είναι ενδεικτικό πως στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλα νησιά ήδη ξεραίνεται εκτεταμένο τμήμα των ελαιώνων, τα οποία για να συνέλθουν, μας λένε ειδικοί, θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια.

Την κατάσταση έχουν αντιληφθεί πλέον και οι έμποροι, σπεύδοντας μέσα σ’ ένα καλλιεργούμενο κλίμα μείωσης τιμών, το οποίο σιγοντάρει και η ίδια η κυβέρνηση με πρόσχημα τον πληθωρισμό, να αγοράσουν περσινά ελαιόλαδα, τα οποία και εξαφανίζονται.

Featured Image

Τον πιο άχαρο και δύσκολο ρόλο έχουν πλέον οι ελαιοπαραγωγοί που προσπαθούν με βυτία ακόμα, να συνεφέρουν όσο μπορούν τα δέντρα τους για να έχουν μια κάποια παραγωγή. Εδώ τίθεται εμφατικά και το θέμα των αποδόσεων σε έλαιο του καρπού, που έχει υποστεί σοβαρό στρες από την ανομβρία, αλλά και η ποιότητα.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω των πρόσφατων, μεγάλων βροχοπτώσεων, έχει σταματήσει η συγκομιδή τις τελευταίες ημέρες, άρα και η παραγωγή ελαιολάδου, με το ρεπορτάζ από τις χώρες αυτές να αναφέρει ότι τα αποθέματα είναι στο χειρότερο σημείο της χρονιάς…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image