Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπ’ αριθμ. 520/135074/2023 ΥΑ κατά την οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη εφαρμόζεται παρακράτηση ύψους 25% επί του αριθμού των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπέρ των περιφερειακών αποθεμάτων. Η παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στη μοναδιαία αξία, η οποία παραμένει σταθερή αλλά στον αριθμό των δικαιωμάτων, που μεταβιβάζονται.

2. Η ως άνω παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Στην οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη (Υπόδειγμα 2), σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι

β) Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς (Υπόδειγμα 5)

γ) Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς (Υπόδειγμα 11) και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι συγγενής α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγος με τον αποδέκτη.

Featured Image

δ) Στη λύση μίσθωσης δικαιωμάτων (Υπόδειγμα 12) και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι.

3. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ως συγγένεια α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας συγγένεια έχουν οι εξής:

α) οι γονείς με τα παιδιά

β) ο/η σύζυγος με τους γονείς της/του συζύγου αντίστοιχα

5. Για την απόδειξη της συγγένειας α’ βαθμού ή της συζυγικής σχέσης, κατά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης θα πρέπει να συμπληρώνεται το πεδίο ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ, η οποία αποδεικνύεται μέσω πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης σε ισχύ την ημερομηνία υποβολής και οριστικοποίησης της αίτησης μεταβίβασης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image