You are currently viewing Περιπτώσεις με ποινή 25% σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων
  • Post last modified:17/09/2024
  • Reading time:1 mins read
  • Post author:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπ’ αριθμ. 520/135074/2023 ΥΑ κατά την οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη εφαρμόζεται παρακράτηση ύψους 25% επί του αριθμού των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπέρ των περιφερειακών αποθεμάτων. Η παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στη μοναδιαία αξία, η οποία παραμένει σταθερή αλλά στον αριθμό των δικαιωμάτων, που μεταβιβάζονται.

2. Η ως άνω παρακράτηση δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Στην οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη (Υπόδειγμα 2), σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι

β) Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς (Υπόδειγμα 5)

γ) Στη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς (Υπόδειγμα 11) και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που ο κληρονόμος είναι συγγενής α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγος με τον αποδέκτη.

Αγγελία

δ) Στη λύση μίσθωσης δικαιωμάτων (Υπόδειγμα 12) και ταυτόχρονη οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, σε περίπτωση που οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας ή σύζυγοι.

3. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ως συγγένεια α’ βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας συγγένεια έχουν οι εξής:

α) οι γονείς με τα παιδιά

β) ο/η σύζυγος με τους γονείς της/του συζύγου αντίστοιχα

5. Για την απόδειξη της συγγένειας α’ βαθμού ή της συζυγικής σχέσης, κατά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης θα πρέπει να συμπληρώνεται το πεδίο ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ, η οποία αποδεικνύεται μέσω πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης σε ισχύ την ημερομηνία υποβολής και οριστικοποίησης της αίτησης μεταβίβασης.

Newsroom Agronewsbomb