Πέλλετ από κλαδιά και φύλλα ελιάς: Μια ιδέα που υλοποιείται ήδη στην Ιταλία.
Και τώρα που το κλάδεμα της ελιάς ολοκληρώθηκε ή πλησιάζει στην ολοκλήρωση, τι κάνω με τα κλαδιά;
Τα καίω αλλά χάνω τη συνεισφορά των 220 ευρώ ανά στρέμμα που προβλέπει το οικολογικό σύστημα 3 ή τα ξαναχρησιμοποιώ, τεμαχίζοντάς τα, ως βελτιωτικό εδάφους;
Σε περίπτωση αμφιβολίας, αξίζει να θυμόμαστε έναν τρίτο τρόπο: να δώσουμε στα κλαδέματα πραγματική οικονομική αξία, άρα και κέρδος για τον ελαιοπαραγωγό, μετατρέποντας αυτά τα κλαδέματα σε πέλλετ.
Μια συγκεκριμένη μελέτη
Για να κατανοήσουμε την ευκαιρία, μια πρόσφατη μελέτη από το CREA – Center for Agri-food Engineering and Transformations , αφιερωμένη στην εξέταση της παραγωγής pellets από υπολείμματα κλαδέματος, έρχεται να βοηθήσει. Οι ερευνητές εξέτασαν τη φρέσκια υπολειμματική βιομάζα που προέκυψε από το κλάδεμα των ελαιώνων σε ένα εκτάριο, επιλέγοντας 30 δείγματα φυτών από τα οποία ελήφθησαν τυχαία 10 κλαδιά για συνολικά 300 απαραίτητα για τον χαρακτηρισμό. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν η περιεκτικότητα σε νερό, η πυκνότητα, οι διαστάσεις, η περιεκτικότητα σε τέφρα και η θερμογόνος δύναμη .
Πρώτα απ ‘όλα, υπολογίστηκε η μέση ποσότητα βιομάζας με εξαμηνιαία κλάδεμα, με αποτέλεσμα 2,36 τόνους ανά εκτάριο ετησίως (με 100 φυτά, διατεταγμένα 10 x 10). Στη συνέχεια μετρήθηκε η υγρασία, η οποία από 27% τον Απρίλιο όταν έγινε το κλάδεμα, έφτασε στο 11,45% ένα μήνα αργότερα και μετά από έκθεση του υλικού στον ήλιο για 24 ώρες. Το ποσοστό έπεσε κάτω από το 10% (και επομένως σε συμμόρφωση με τα νόμιμα όρια) με την σφαιροποίηση της εξευγενισμένης βιομάζας που υπόκειται σε ισχυρή πίεση με σαφή αύξηση της θερμοκρασίας: αυτή η διαδικασία ευνοεί τη συνοχή των σωματιδίων, λόγω της μερικής σύντηξης της λιγνίνης. Από τις αναλύσεις που διεξήχθησαν προέκυψε ότι η διάμετρος ήταν λίγο πάνω από 6 mm και το μήκος του πέλλετ ήταν 16,66 mm, και σε αυτή την περίπτωση συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η θερμογόνος δύναμη είναι επίσης θετική, η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον χαρακτηρισμό μιας ουσίας ως καύσιμο (16,83 MJ/kg, υψηλότερη από το ελάχιστο όριο των 16,5 MJ/Kg.
Το ποσοστό της τέφρας που καταγράφηκε είναι ελαφρώς υψηλότερο (2,54% έναντι μέγιστης επιτρεπόμενης τιμής 2%), αλλά ένα πρόβλημα που μπορεί να ξεπεραστεί εξετάζοντας τη δυνατότητα ανάμειξης, σε μεταβλητά ποσοστά, κλαδέματος ελιάς με ξύλα από άλλα είδη δέντρων. Εν ολίγοις, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το καλό περιεχόμενο σε όλα τα μέτωπα, σε ουσιαστική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με το συμπέρασμα ότι “θα φαινόταν δυνατή η παραγωγή pellets λογικής ποιότητας χρησιμοποιώντας υπολειμματική βιομάζα ως πρώτη ύλη”.
Η μηχανή πελλετοποίησης
Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ένα μηχάνημα παραγωγής pellets από κλαδέματα ελιάς, ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από τη Metalmecc, μια εταιρεία με 25 χρόνια εμπειρία στη μελέτη λύσεων αξιοποίησης των απορριμμάτων δέντρων, μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής μηχανών pelleting με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λεπτομέρειες. «Υπάρχουν πολλά στην αγορά – μας λένε. Σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μια συγκεκριμένη μήτρα κατάλληλη για τη σφαιροποίηση των τσιπς κλαδέματος, ιδανική για χρήση στον ελαιώνα, με μια διαδικασία που εκτιμάται ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες γεωργικές και δασικές επιχειρήσεις».
Πρόκειται για μηχανές σφαιροποίησης που, σε αντίθεση με αυτές που προορίζονται για οικιακή χρήση ή μικρής παραγωγής, έχουν κάποια μοναδικά και πρωτότυπα χαρακτηριστικά. «Ένα παράδειγμα – εξηγούν από τη Metalmecc – είναι το σύστημα ψύξης και αφαίρεσης σκόνης που διατηρεί τις θερμοκρασίες χαμηλές κατά την επεξεργασία. Αυτό σας επιτρέπει να αποκτήσετε ένα πέλλετ από υψηλής ποιότητας κλαδέματα ελιάς όχι μόνο για χρήση ως καύσιμο για τζάκια, σόμπες ή λέβητες, αλλά και ως πέλλετ λιπάσματος για αντικατάσταση του τεμαχισμού, επιτρέποντας έτσι μια πιο ομοιόμορφη και στοχευμένη απορρόφηση στο έδαφος, με ευκολία. διάδοσης και αποθήκευσης» .
Πώς όμως μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα τέτοιο μηχάνημα είναι κατάλληλο για την εταιρεία σας; Ιδού η απάντηση: «Υπάρχει η δυνατότητα για έναν πελάτη να πραγματοποιήσει δοκιμές με το δικό του υλικό, με βιντεοσκοπημένη τεκμηρίωση και να επιστρέψει δείγματα, ώστε να τον βοηθήσει στην οικονομική αξιολόγηση. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο κατά το οποίο παρακολουθείστε στις πρώτες φάσεις της σφαιροποίησης και σας δίνονται οδηγίες όχι μόνο για τη χρήση και τη συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και για τη διαχείριση του υλικού σας».
Πηγή: olivonews
[…] Πηγή: olivonews agronewsbomb.gr […]