Το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής και αφορά τη σοβαρή μείωση της αγροτικής παραγωγής εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών ήταν το θέμα της επιστολής που αποστείλαμε ως Διοίκηση της Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα.

Η ανομβρία και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τον πρωτογενή τομέα, μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Στην επιστολή αναφερθήκαμε στη μείωση της παραγωγής στα σιτηρά (όπου ο μέσος όρος της παραγωγής στη Χαλκιδική παρουσίασε μείωση 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις , όπως σε εκτάσεις του Δήμου Νέας Προποντίδας, ξεπέρασε το 60%), στη μηδική (ιδιαίτερα στις ξηρικές εκτάσεις που καλλιεργούνται στη Γαλάτιστα, όπου καταγράφηκαν απώλειες παραγωγής άνω του 70%), στα αρωματικά φυτά (στις φυτείες λεβάντας από πολλούς καλλιεργητές κρίθηκε ασύμφορη ακόμη και η συγκομιδή), στις δενδρώδεις καλλιέργειες της ελιάς και βερικοκιάς, καθώς και στη δραματική μείωση της παραγωγής μελιού, όπου η απώλεια ξεπερνά το 60%.

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των γεωργών, καλλιεργητών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ζητήσαμε την παρέμβασή του Υπουργείου, προκειμένου να στηριχθούν οι εν λόγω παραγωγοί και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το ούτως ή άλλως αυξημένο κόστος παραγωγής και η απώλεια εισοδήματος, που απειλεί τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους.

Επίσης προτείναμε να εξεταστεί η αναγνώριση της μείωσης της παραγωγής, ως αποτέλεσμα ενός δυσμενούς κλιματικού φαινομένου που μπορεί να εξομοιωθεί με θεομηνία.

Κατερίνα Ζωγράφου, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χαλκιδικής

Featured Image

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image