Την εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση Μπούμπα (Ελληνική Λύση).
Δείτε όλη τη συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής:
Θα συνεχίσουμε με την τέταρτη, με αριθμό 387/13-11-2023 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Σερρών της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα: «Διαγραφές παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών με απώλεια αδειών και θέσεων».
Παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά, για την πρωτολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ζήτημα αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους πωλητές και τους παραγωγούς, κυρίως τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών. Ένας θεσμός ο οποίος πραγματικά έχει κοινωνικές προεκτάσεις και πριν από δύο χρόνια αφού εφαρμόζεται ο νέος νόμος που ψηφίσατε εσείς είναι σε απόγνωση, καθότι δύο ολόκληρα χρόνια έχει να βγει προκήρυξη για νέες άδειες στις λαϊκές αγορές και νέες θέσεις που πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι -βεβαίως νόμιμα- για να καταλάβουν αυτές τις θέσεις και να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Η μια παράμετρος και το ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό, καθώς εδώ και δύο χρόνια περιμένουν για να μπορέσουν να βιοποριστούν μέσα στις λαϊκές αγορές.
Καθότι οι λαϊκές αγορές αυτήν τη στιγμή -το ξέρετε- από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου του 1928 που έχουν θεσμοθετηθεί, έγιναν εκλαϊκευμένα για να μπορέσει η μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί σ’ αυτά τα δυσβάσταχτα έξοδα, καθώς φεύγουν οι μεσάζοντες -τουλάχιστον αυτός είναι ο ρόλος και ο σκοπός- για να μπορέσουν τα προϊόντα τους να τα πουλήσουν απευθείας, χωρίς να υπάρχουν οι μεσάζοντες –αλλά αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα-, αλλά να έχουμε καλές τιμές, χαμηλές τιμές, σε σχέση με το στεγασμένο εμπόριο.
Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, σύμφωνα με τον ν.4849 που ψηφίσατε και κυρίως τα δύο άρθρα που χρήζουν ιδιαίτερης -θα λέγαμε- διευκρίνησης και το άρθρο 17, αλλά και το άρθρο 21- αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν κάποια πρόστιμα για το ημερήσιο τέλος της τάξης των 50 μέχρι 150 ευρώ. Εκτός του ότι, όμως, η πλατφόρμα είχε κλείσει και δεν μπορούσε να τα πληρώσουν, ζητούν εύλογα μια παράταση -και αυτήν τη στιγμή σας παρακολουθούν και κρέμονται από τα χείλη σας-, διότι η μη καταβολή προστίμων σημαίνει και ανάκληση αδείας, δηλαδή τους παίρνουν πίσω την άδεια, με αποτέλεσμα να μπουν σε νέα γραφειοκρατική περιπέτεια. Αυτό δεν συμβαίνει -όπως το ξέρετε- σε κανένα επάγγελμα, αλλά ίσως να είναι και μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Να πάρουμε, λοιπόν, τις άδειες μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών για το ευτελές αυτό ποσό, το οποίο σίγουρα έκνομα δεν το πλήρωσαν; Να δοθεί μια παράταση τουλάχιστον δύο μηνών, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ορθοποδήσουν, να μην μπουν σε μια νέα γραφειοκρατική περιπέτεια και να μπορέσουν να κρατήσουν το βιοποριστικό τους επάγγελμα.
Σήμερα οι λαϊκές αγορές επί Βενιζέλου Κουντουριώτη ακόμη, γιατί έχουν γίνει; Είναι πραγματικά μια «εκτόνωση» απλά στον κόσμο, διότι και οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, βιοποριστικά είναι παραγωγοί απευθείας, επαναλαμβάνω χωρίς τους μεσάζοντες, αλλά και ο κόσμος τις θέλει τις λαϊκές αγορές πρώτον για τις χαμηλές τιμές που μπορεί να βρει εκεί σε σχέση -όπως είπαμε- με το στεγασμένο εμπόριο και δεύτερον -ξέρετε- για να κάνει και τις ανθρώπινες επαφές εκ του σύνεγγυς. Οι λαϊκές αγορές, δηλαδή, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, προκειμένου οι άνθρωποι μέσα από τις λαϊκές αγορές να κάνουν και μια σύσφιξη -αν θέλετε- ανθρώπινων σχέσεων και να πάνε σε καλές τιμές.
Εν κατακλείδι, λοιπόν, στην πρωτολογία, δώστε μια παράταση χρονική, κύριε Υπουργέ και μην παίρνετε πίσω τις άδειες των παραγωγών και μικροπωλητών των λαϊκών αγορών γι’ αυτά τα πολύ χαμηλά πρόστιμα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι πραγματικά, βιοποριστικά να ορθοποδήσουν.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπούμπα.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για την πρωτολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, γιατί δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και βεβαίως δίνει την ευκαιρία να ενημερώσουμε και τη Βουλή των Ελλήνων γι’ αυτό το οποίο έχει αποφασίσει να πράξει η ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνησή μας και για το οποίο έχουμε ενημερώσει και τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους παραγωγούς που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.
Καταρχήν θέλω να σας πω ότι οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός ο οποίος αυτήν τη στιγμή δίνει μια διέξοδο στην ελληνική οικογένεια, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά -σε οπωροκηπευτικά- σε πολύ προσιτές τιμές. Και γιατί το κάνει αυτό; Γιατί εκεί -όπως και εσείς είπατε- συμμετέχουν παραγωγοί οι οποίοι πωλούν την παραγωγή τους, άρα μειώνονται ή εξαφανίζονται οι μεσάζοντες, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές των προϊόντων αυτών των οπωροκηπευτικών να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι κάποιος μπορεί να τις βρει στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Άρα η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις λαϊκές αγορές και να στηρίξουμε και τους εμπόρους, αλλά και τους παραγωγούς αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές.
Τώρα, για να τα βάλουμε όλα στη σειρά, επιτρέψτε μου να σας πω δύο πράγματα, γιατί είπατε για ποιον λόγο δεν δίνουμε μια παράταση και γιατί δεν θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Καταρχήν και να τους βοηθήσουμε θέλουμε και θα σας πούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Παρατάσεις μέχρι τώρα έχουμε δώσει, δύο τον αριθμό και όχι μόνο μία. Όπως πολύ σωστά είπατε είναι ένα πολύ μικρό ποσό -σοβαρό πάντα πια στην εποχή μας- αυτό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν για να κατοχυρώσουν τη θέση τους. Γιατί το κάνουμε; Εκείνο το οποίο δεν θέλουμε, είναι να έχουμε μη παραγωγούς ή να μην έχουμε μη επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές και κάποιοι να παρακρατούν τις θέσεις αυτές και έτσι να μειώνεται ο ανταγωνισμός, αλλά να μειώνεται και η δυνατότητα νέων παραγωγών, νέων σε ηλικία ή νέων που για πρώτη φορά θα πάρουν μια άδεια παραγωγού λαϊκής αγοράς ώστε να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού.
Μέχρι τώρα έχουμε δώσει δύο παρατάσεις. Η τελευταία παράταση προβλέπει ότι οι πωλητές που απώλεσαν την άδειά τους μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2022 μπορούν να ανανεώσουν την ισχύ τους, αν εξοφλούσαν, δηλαδή, το σύνολο των οφειλών τους έως την 31η Μαΐου 2023, δηλαδή είχαν δώσει από 1η Φεβρουαρίου 2022 μέχρι 31 Μαΐου του 2023. Εκείνο το οποίο έχουμε συμφωνήσει είναι άλλη μια φορά -αλλά την τελευταία- να δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από μια παράταση μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και λίγες μέρες από τον επόμενο, να εξοφλήσουν αυτοί οι οποίοι έχουν οφειλές -οι παραγωγοί λαϊκών αγορών-, ώστε να αποκτήσουν την άδεια τους και να μπορέσουν νομίμως να συνεχίσουν να πωλούν την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές και έτσι να βοηθήσουν και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειωθούν γενικότερα οι τιμές και η ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι ευχάριστο. Δώστε τους τουλάχιστον αυτήν την παράταση -που χρειάζεται, που απαιτείται, είναι δίκαιο- μέχρι τέλος της χρονιάς, για να μπορέσουν οι άνθρωποι πραγματικά να ορθοποδήσουν, διότι -όπως είπατε και εσείς και όπως θα συμφωνήσουμε- οι λαϊκές αγορές αυτόν τον σκοπό έχουν, να έχουν λαϊκές τιμές για τη μέση ελληνική οικογένεια. Εκείνο, όμως, το οποίο επίσης πρέπει να δείτε, είναι να μην χρονοτριβούμε, να μην κωλυσιεργούμε χρονικά -γι’ αυτήν τη διετία- σε ό,τι αφορά τις άδειες των νέων ανθρώπων που θέλουν να μπουν μέσα στις λαϊκές αγορές.
Άρα, τούτη την ώρα ενημερώνονται -γιατί μας παρακολουθούν- ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου -όπως καταλαβαίνω- ημερολογιακά θα έχουν αυτήν τη χρονική παράταση, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πληρώσουν αυτό το ποσό, που για εμάς μπορεί να φαντάζονται -ξέρετε- λίγα τα 150 ευρώ, γι’ αυτούς, όμως, είναι ένα σημαντικό ποσό με βάση τα προς το ζην και τα δυσβάσταχτα έξοδα.
Εμείς βέβαια από την πρώτη στιγμή -ξέρετε-, κύριε Υπουργέ, ως Ελληνική Λύση είχαμε μια άλλη άποψη σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο που ψηφίσατε για τις λαϊκές αγορές. Το θέμα είναι να κρατηθεί ο όρος «παραγωγός», να μην τον απολέσουμε αυτόν τον όρο και έχουμε μόνο «πωλητές» και «μικροπωλητές». Εκεί θα έχουμε μια μεταλλαγμένη -ξέρετε- λαϊκή αγορά. Σκοπός είναι όλοι μαζί να συνδράμουμε, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί ως εμπορικό κέντρο. Πρέπει να παραμείνει η λαϊκή αγορά για τους λόγους που αναφερόμαστε, ένας θεσμός ο οποίος είναι σχεδόν έναν αιώνα.
Αν ανατρέξουμε στη γηραιά, θα δούμε ότι και στην Ιταλία που είναι η πατρίδα -όπως λένε- της λαϊκής αγοράς, πέρα από το περιβόητο παζάρι που είχαμε παλαιότερα, υπάρχουν αυτές οι λαϊκές αγορές και δεν έχει γραφειοκρατία. Στη Γερμανία -άμα δούμε- προωθούνται τα τοπικά προϊόντα. Άρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συνδράμετε και εσείς από πλευράς του Υπουργείου να μην αλλοιωθεί, να μην χάσει τον χαρακτήρα της, τον σκοπό της, η λαϊκή αγορά.
Πρέπει να έχει χαμηλές τιμές, απευθείας από τον παραγωγό, οι μικροπωλητές οι οποίοι πουλούν άλλα προϊόντα εκεί να είναι πραγματικά μικροπωλητές και να μην εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα. Διότι πολλά ακούγονται από κάποια πολυκαταστήματα με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
Εν κατακλείδι για να μην μακρηγορώ, γιατί τουλάχιστον χρονικά αυτήν την ώρα ενημερώνονται οι παραγωγοί μέχρι τέλη της χρονιάς, όπως είπατε, μέχρι 31 Δεκεμβρίου μπορούν να πληρώσουν αυτά τα ποσά. Και το θέμα είναι ότι δεν θα χάσουν φυσικά την άδεια. Έτσι; Αυτό δεν λέτε; Ωραία.
Και το δεύτερο είναι να επισπεύσετε κάθε διαδικασία προκειμένου να έχουμε τις νέες άδειες για τις λαϊκές αγορές, γιατί ίσως να χρειάζεται μια θεραπεία ακόμη γι’ αυτό το περιβόητο άρθρο 21, όπως λέει η Πανελλήνια Ένωση Πωλητών Λαϊκών Αγορών, μήπως χρειάζεται μία θεραπεία και για το άρθρο 21 και για το άρθρο 17 για να μην μπλέκουν σε περιπέτειες.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)
Και εκείνο το οποίο εν κατακλείδι πρέπει να δούμε με αυτούς τους ανθρώπους και για τη χρονική διάρκεια των τριάντα ημερών για μία άδεια, είναι πως πολλών από αυτών -το ξέρετε και εσείς- η φύση του εμπορεύματος που πουλούν είναι εποχική. Άρα λοιπόν μπορεί να μην ενημερωθούν. Ξέρετε είναι και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν και αυτό το know how. Από την πρώτη στιγμή το είχαμε επισημάνει εμείς και είχαμε μια στιχομυθία με τον Άδωνι Γεωργιάδη επί του ζητήματος. Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ευχάριστο τουλάχιστον ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα, να μην τους γίνει ανάκληση αδειών βιοποριστικά. Και το δεύτερο, επαναλαμβάνω, να επισπεύσετε κάθε διαδικασία προκειμένου να έχουμε τις νέες άδειες για να πληρωθούν, και πέρα από το χρήμα, να καταλάβουν τις νέες θέσεις που δικαιούνται με βάση τη χωροθέτηση για την ευταξία του χώρου στις λαϊκές.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ελάτε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αφού είμαστε όλοι σύμφωνοι νομίζω ότι απαντήθηκε και η ερώτηση σας. Θα προχωρήσουμε όπως είπα και στην παράταση, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι δεν είχαν ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις, να τις ικανοποιήσουν και να λάβουν την άδεια. Και θα σας πω ότι είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε προτάσεις βελτίωσης και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Θα σας πω ότι ο προηγούμενος νόμος, ο ν.4849/2021 ο οποίος ψηφίστηκε είναι ένας νόμος ο οποίος έκανε μεγάλες τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες τώρα καλούμαστε από κοινού με τους συμμετέχοντες και τους πολίτες και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών να τις εφαρμόσουμε. Θα το κάνουμε και στο τέλος θα έχουμε λαϊκές αγορές που θα διασφαλίζουν ποικιλία προϊόντων, ποιοτικών προϊόντων, σε πολύ προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά που είναι και ο στόχος μας.
Ευχαριστώ.