Και στην Ελλάδα οι αγρότες παραπονιούνται για μειωμένες αποδόσεις λόγω της ξηρασίας.

Μετά την τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αρχίζουν να παραπαίουν. Τα νέα στοιχεία δείχνουν πτώση της παραγωγής από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού αυξάνει.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις αμερικανικές εκτιμήσεις, φαίνεται ότι το καλαμπόκι έχει φτάσει σε ένα επίπεδο τιμής κάτω από το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω αυτή τη στιγμή.

«Το καλαμπόκι έλαβε πραγματικά μια υποστήριξη, σταμάτησε την αιμορραγία που υπήρχε λόγω του πολύ μεγάλου όγκου που παράγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παγκοσμίως, η παραγωγή καλαμποκιού μειώθηκε κατά 4,97 εκατομμύρια τόνους και η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,11 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, όταν κυκλοφόρησε η έκθεση WASDE. Αυτό σημαίνει ότι παρείχε μια πλατφόρμα υποστήριξης προς το παρόν, για τον απλούστατο λόγο ότι ένα επίπεδο τιμών κάτω από 400 σεντς/μπουσέλ δεν μπορούσε πλέον να διατηρηθεί.

Ναι, είναι πολύ σοβαρό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και στην Ουκρανία, γιατί αυτό το υπόλοιπο ουσιαστικά αντισταθμίστηκε από το USDA. Ο καλαμπόκι στην Ουκρανία μειώθηκε μόνο κατά 500.000 τόνους, αντί για 3-4 εκατομμύρια τόνους όπως έχασε η Ουκρανία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν μόνο 3,5 εκατομμύρια τόνοι και ξέρουμε ότι μόνο στη Ρουμανία εξαφανίστηκαν 6 εκατομμύρια τόνοι. Λάβετε υπόψη τι συνέβη στην Ουγγαρία ή σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από την ξηρασία», εξήγησε ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές γεωργικών προϊόντων, σε υλικό που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Ovidiu Ghinea.

Featured Image

Έτσι, η τιμή του καλαμποκιού παραμένει στα 180 ευρώ/τόνο στο λιμάνι της Κωνστάντζας και τα σημερινά σημάδια δείχνουν σταθεροποίηση γύρω από αυτή την τιμή για το επόμενο διάστημα.

«Έτσι, έχουμε μια ισορροπία, η οποία διατηρεί το επίπεδο τιμών στο λιμάνι της Κωνστάντζας στα 180 ευρώ/τόνο. Προς το παρόν όμως η αγορά είναι ήρεμη, περιμένουμε τις αδερφές της Νότιας Αμερικής να μπουν στη σπορά μετά τον Σεπτέμβριο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κεφαλαιοποιηθεί η παραγωγή αραβοσίτου, και τόσο φτωχή. Μάλλον πρέπει να κινηθούμε προς την εγχώρια αγορά, μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια αγορά, γιατί η εξαγωγική αγορά δεν είναι γενναιόδωρη με το καλαμπόκι αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Cezar Gheorghe.

Στην Ελλάδα, ήδη κόπηκαν τα πρώτα πρώιμα καλαμπόκια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 25 λεπτά το κιλό καθώς οι ζημιές από τις ξηροθερμικές συνθήκες όλο το καλοκαίρι είναι έντονες, ενώ πολλοί παραγωγοί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προτίμησαν να κόψουν ενσίρωμα.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από agro-tv.ro

Featured Image