Ένα νέο φαινόμενο που απειλεί την παραγωγή ροδάκινου έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία δυο έτη στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο νομό Πέλλας.

Πρόκειται για το φαινόμενο παραμόρφωσης των καρπών ενώ είναι στο δέντρο, μια παραμόρφωση που τους καθιστά εν τέλει μη εμπορεύσιμους, αφαιρώντας εισόδημα από τους παραγωγούς, αλλά και τη μεταποίηση.

Όπως αναφέρουν αγρότες αλλά και οι γεωπόνοι τους μιλώντας στο Agronewsbomb, το φαινόμενο παραμόρφωσης των καρπών πρωτοεμφανίστηκε στην Πέλλα πριν δυο χρόνια και φέτος πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να διερευνάται η αιτία που το προκαλεί, τόσο από την τοπική γεωπονική κοινότητα, αλλά και στην Αθήνα.

Featured Image

Όπως λέει το ρεπορτάζ του Agronewsbomb το φαινόμενο παραμόρφωσης εντοπίστηκε φέτος σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες, κάτι που δείχνει, όπως μας είπαν γεωπόνοι, ότι υπάρχει ταχεία εξάπλωση και κανείς δεν γνωρίζει το αίτιο, αλλά και φυσικά τρόπους αντιμετώπισης. Παράλληλα, με την καρπόπτωση, λένε γεωπόνοι και αγρότες, παρατηρείται πτώση οφθαλμών και βλαστών μέσα στο καλοκαίρι και υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Σύμφωνα πάντως με γεωπόνους από τη διεθνή κοινότητα όλο αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο παράσιτο ή ασθένεια, ή να είναι απλά συνέπεια των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image