Του Νίκου Κουρκούτα.

Μοναδικός μου στόχος ήταν πάντα να συμβάλλω θετικά στην κοινή προσπάθεια της ΔΟΒ, η οποία είναι μονόδρομος για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της ευημερίας του κλάδου του βάμβακος στη χώρα μας.

Επικοινωνώ μαζί σας νιώθοντας την υποχρέωση να σας γνωστοποιήσω την παραίτησή μου από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ). Συμμετείχα στη ΔΟΒ από την ίδρυσή της ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης (2016-2021), ως Γενικός Γραμματέας από το 2021 μέχρι σήμερα και ως μέλος της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος από το 2019 έως το 2024.

Συμμετέχοντας ενεργά και ανελλιπώς, εργάστηκα πάντοτε με πνεύμα υγιούς συνεργασίας δίνοντας για τον σκοπό αυτό όλες μου τις δυνάμεις. Μοναδικός μου στόχος ήταν πάντα να συμβάλλω θετικά στην κοινή προσπάθεια της ΔΟΒ, η οποία είναι μονόδρομος για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της ευημερίας του κλάδου του βάμβακος στη χώρα μας.

Ενός κλάδου από τον οποίο εξαρτώνται οικονομικά πολλές χιλιάδες νοικοκυριά και σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, μη προνομιούχες, όπως για παράδειγμα η Θράκη, η εξάρτηση αυτή είναι απόλυτη επειδή είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αντικατάσταση του βαμβακιού από κάποια άλλη καλλιέργεια, εξίσου προσοδοφόρα.

Featured Image

Σ’ αυτή την πολύχρονη προσπάθεια είχα την τιμή να συνεργαστώ με αξιόλογους και σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου, οι οποίοι πρόσφεραν στη ΔΟΒ ουσιαστικό έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα και μου εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Η προσωπική μου συνεισφορά σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια αποτυπώνεται σε συνεχείς παρεμβάσεις- προτάσεις, τις σημαντικότερες εκ των οποίων σας παραθέτω:

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος στις 10 Ιανουαρίου 2023 έγινε δεκτή η εισήγησή μου, μετά από επίμονες και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, για σχεδιασμό αγροτοπεριβαλλοντικού προγράμματος στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, αποτελώντας την αφετηρία για τον σχεδιασμό του προγράμματος αποτυπώματος άνθρακα.
Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή από το ΔΣ της ΔΟΒ και εστάλη επιστολή στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη και τον υφυπουργό, κ. Σκρέκα για «αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας» (18 Δεκεμβρίου 2019).
Είχα ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου προπωλήσεων βάμβακος, στην Ομάδα Εργασίας Βάμβακος.
Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή από το ΔΣ για πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ανάπτυξης στρατηγικής στη ΔΟΒ.
Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή προς τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΒ στη Βέροια (22 Νοεμβρίου 2018) για διαγραφή της παρ. 8 από το προσχέδιο της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι που προέβλεπε «αναστολή επιδότησης σε μη αρδευόμενα βαμβάκια». Αποτέλεσμα της πρότασης ήταν η διαγραφή της συγκεκριμένης παραγράφου.
Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή προς τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΒ στη Λάρισα (9 Ιουνίου 2021) για αλλαγή καταστατικού και ορισμό επιπλέον δύο εκπροσώπων στη ΓΣ, παραγωγού και εκκοκκιστή, από τον νομό Έβρου.
Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή από το ΔΣ για θεσμοθέτηση τακτικής ενημέρωσης των μελών της ΓΣ ως προς τα τεκταινόμενα στο ΔΣ της ΔΟΒ και στην Ομάδα Εργασίας Βάμβακος, την οποία ανέλαβα προσωπικά.
Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή προς τη Γενική Συνέλευση για διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου σε διαφορετικό κάθε φορά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Έγκαιρα ενημέρωσα την Ομάδα Εργασίας Βάμβακος σε συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου 2022 για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αιρεσιμότητα ΚΠΓΚ 6 (απαγόρευση καλλιεργητικής φροντίδας αγροτεμαχίων το διάστημα 15 Νοέμβρη έως 5 Μάρτη), για τη βαμβακοκαλλιέργεια και ζήτησα την ανάληψη δράσης για την τροποποίησή της. Στις φετινές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη το ζήτημα αυτό αποτέλεσε σημαντικό σημείο διεκδίκησης των αγροτών.
Έχοντας μια μακρά εμπειρία σε θεσμικά συλλογικά όργανα πάνω από 30 χρόνια και με οδηγό τον αξιακό μου κώδικα, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι η επιλογή της παραίτησης ήταν επιβεβλημένη.

Τους λόγους αυτής κατέθεσα εγγράφως στα 22 μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, από όλη τη χώρα, στις 3 Ιουνίου 2024. Επίσης, τους ανέπτυξα σε προσωπική μου επικοινωνία με τους έχοντες θεσμικό ρόλο.

Κλείνοντας την οκταετή διαδρομή μου στη ΔΟΒ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ για τη στήριξή τους σε κάθε πρωτοβουλία και δράση της οργάνωσης και του κλάδου.

Με αίσθημα απόλυτου σεβασμού απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς που εκπροσώπησα θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και στους κοινούς μας αγώνες.

Featured Image