Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας των συλλόγων λαϊκών αγορών:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 15.05.2024

Αρ. Πρωτ.: 4146

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αυγενάκη Λευτέρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταμενίτη Διονύσιο – Πίνακας Αποδεκτών

Featured Image

Για πολλοστή φορά οι ποικίλες κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τη φυτική παραγωγή της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται όχι μόνο λόγω παγετού, αλλά λόγω υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας (φαινόμενο του θερμοκηπίου), σε περιόδους όπου δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό με αποτέλεσμα να καταστρέφονται διάφορες ποικιλίες διαφόρων ειδών όπως κεράσια, μήλα, αμύγδαλα, κλπ. Η έλλειψη φυσιολογικών θερμοκρασιών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όπου τα δέντρα βρίσκονται στην ανθοφορία τους και οι έντονοι καύσωνες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα σε αυτά τα κρίσιμα για τα φυτά στάδια ανάπτυξης επηρεάζουν την καρπόδεση και κατά συνέπεια οδηγούμαστε σταδιακά σε ολική έλλειψη καρπού.

Ο πλέον αναχρονιστικός ΕΛ.Γ.Α. που λειτουργεί με προβλέψεις του προηγούμενου αιώνα !! θα πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί στα νέα πλαίσια της χώρας και στο σύστημα του να συμπεριληφθούν οι νέες καιρικές συνθήκες της εποχής που διανύουμε.

Ζητούμε λοιπόν άμεσα να καταγραφούν από κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α. όλες οι περιπτώσεις όπου η θεομηνία λόγω υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας έχει επιφέρει ακαρπία στον πρωτογενή τομέα σε πολλές περιοχές και σε πολλά αγροτικά προϊόντα ανά την επικράτεια.

Παρακαλείστε για τις δικές σας ενέργειες. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΡΤΣΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Featured Image