Αυτή την εβδομάδα, τα πρώτα ισπανικά κεράσια θερμοκηπίου θα φτάσουν στο Van Ooijen Citrus στο Ridderkerk της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το HortiDaily, δεν θα φτάσουν σε μεγάλες ποσότητες, αντίθετα, αναμένεται να φτάσουν σε δώδεκα καφάσια των 1,5 κιλών το καθένα.

«Είναι κάτι που πρέπει να έχεις», λέει ο Lucien Ruiter.

Αν και το όνομα της εταιρείας υποδηλώνει διαφορετικά, η Van Ooijen Citrus έχει γίνει ένας πραγματικός ειδικός στο κεράσι.

«Τα κεράσια είναι αραιά από την εβδομάδα 12 έως την εβδομάδα 17, κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων τα κεράσια δεν είναι διαθέσιμα πουθενά στον κόσμο. Η εποχή των κερασιών στο νότιο ημισφαίριο ολοκληρώθηκε πριν από πέντε εβδομάδες. Τα κεράσια θερμοκηπίου από τον Ισπανό προμηθευτή μας καλύπτουν αυτό το κενό».

Featured Image

«Αυτά τα κεράσια δεν είναι για όλους όμως. Πουλάμε αυτά τα κεράσια μόνο με προπαραγγελία και τείνουμε να πουλάμε κιλά αντί για κιβώτια. Η τιμή των κερασιών ορίζεται στα 75 ευρώ το κιλό (30+). Παρά την τιμή αυτή, δεν έχουμε κέρδος γιατί το κόστος μεταφοράς ανέρχεται στα 20 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε λίγους ειδικούς που τους περιμένουν με ανυπομονησία», εξηγεί ο Lucien.

Φωτογραφία της 9/4/2024 στην αγορά της Σεβίλλης Ισπανίας. Ισπανικά κεράσια (μάλλον θερμοκηπιακά) και η ανάλογη τιμή τους για την εποχή (σε €/kg)

«Δεδομένου ότι το θερμοκήπιο βρίσκεται σε υψηλότερο έδαφος, ο καλλιεργητής μας μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια να προχωρήσει τη φάση της ανθοφορίας και την καρποφορία. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεράσια, μπορεί να φέρει ένα μοναδικό προϊόν στην αγορά», μοιράζεται ο Lucien. Ωστόσο, δεν προβλέπει μεγάλη επέκταση της ισπανικής θερμοκηπιακής καλλιέργειας κερασιού. “Δεδομένου του υπερβολικού κόστους, δεν υπάρχει μεγάλη αγορά για αυτό το προϊόν.”

Σύμφωνα με τον ειδικό του κερασιού, δεν είναι ακόμη δυνατό να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την περαιτέρω εξέλιξη της ισπανικής περιόδου κερασιού. «Προς το παρόν, τα κεράσια φαίνονται ωραία, αλλά ο παγετός κατά την περίοδο της ανθοφορίας ή η βροχή και το χαλάζι λίγο πριν τη συγκομιδή μπορούν ακόμα να μειώσουν δραστικά τις αποδόσεις των κερασιών. Το ζήσαμε πέρυσι όταν δύο χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της συγκομιδής κερασιών στην Εξτρεμαδούρα».

Πηγή: EastFruit

Featured Image