Τι γίνεται με τις δηλώσεις ζημίας.

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί παραγωγοί στην περιοχή του Αγρινίου από τις πρωτοφανείς καταστροφές από το χαλάζι του περασμένου Σαββάτου (31/8).

Η τελευταία ημέρα του καλοκαιριού επιφύλασσε κακά μαντάτα για αρκετούς παραγωγούς που είδαν μέσα σε λίγη ώρα (45 λεπτά διήρκεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο) να καταστρέφονται οι κόποι τους.

Οι πληροφορίες του agriniopress μιλούν για μεγάλη καταστροφή στον καρπό στην περιοχή της Νέας Αβώρανης και περιοχές της Καμαρούλας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Αβώρανης Κ. Παπανίκο «η καταστροφή είναι ολοκληρωτική».

Όπως ανέφερε: «Ελάχιστος καρπός βρίσκεται στα δέντρα και αυτός σε ορισμένα σημεία. Ζήτημα να έχει μείνει ένα 5% το οποίο θα σαπίσει και θα πέσει. Περιμένουμε να δούμε τα ποσοστά που θα βγάλει ο ΕΛΓΑ». Ο κ. Παπανίκος απευθύνει ακόμη έκκληση σε Δήμο και Περιφέρεια για βοήθεια στους παραγωγούς που επλήγησαν.

Επηρεάστηκαν τουλάχιστον δέκα χωριά από το χαλάζι

Η έντονη χαλαζόπτωση δεν επηρέασε όμως μόνο αυτές της δύο περιοχές. Στο γειτονικό Ρουπακιά έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε ελαιόδεντρα ενώ ζημιές από το χαλάζι υπάρχουν σε Καλύβια, Δοκίμι, Σταμνά, Αγγελόκαστρο, Άγιος Νικόλαος (πλησίον Καμαρούλας), Καινούργιο και Παναιτώλιο.

Featured Image

Γεωπόνοι που επισκέφθηκαν την περιοχή της Νέας Αβώρανης μιλούν για πρωτοφανείς καταστροφές από την ολιγόωρη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Οι εικόνες με τους άσπρους από το χαλάζι δρόμους και τα χωράφια μιλούν από μόνες τους.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου Βασίλειο Φέζο τουλάχιστον 9-10 χωριά αναμένεται να δηλώσουν ζημιές από το χαλάζι του περασμένου Σαββάτου (31/8). Από σήμερα έχουν ξεκινήσει οι επισημάνσεις των ζημιών σε αυτές τις περιοχές και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Τετάρτη σύμφωνα με τον κ. Φέζο.

Οι αγρότες για τις δηλώσεις θα πρέπει να προσκομίσουν το ΟΣΔΕ του 2024 ενώ όσοι δεν το έχουν ακόμη (η προθεσμία λήγει στις 12/9) θα πρέπει να προσκομίσουν το ΟΣΔΕ του 2023.

Οι επισημάνσεις θα πρέπει να γίνουν τις πρώτες 15 ημέρες. Όπως τονίζεται οι ζημιές δεν καταγράφηκαν μόνο σε ελαιόδεντρα αλλά σε κάποιες περιοχές υπάρχουν και σε κηπευτικά, πορτοκάλια και ακτινίδια.

Δηλώσεις και σε Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι

Εκτεταμένες ζημιές κατεγράφησαν στις ελιές από την χαλαζόπτωση της 26ης και 29ης Αυγούστου στην Παλαιομάνινα και Στρογγυλοβούνι του Δήμου Ξηρομέρου, όπως έγραψε πρώτο το Agronewsbomb.

Οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά από το χαλάζι, μπορούν να μεταβούν στο Δημαρχείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέχρι την Παρασκευή 13/9 για αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, όπως γίνεται γνωστό από σχετική ενημέρωση.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από agriniopress.gr

Featured Image