Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις αγροτών στις περιοχές του Παλαμά και του πρώην καποδιστριακού δήμου Ευιδρίου στα Φάρσαλα καθώς ο σπόρος από τη σπορά των χειμερινών σιτηρών σάπισε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του Δεκεμβρίου, αλλά και της σύστασης των εδαφών σε χωράφια που είχαν πλημμυρίσει από το Daniel και δεν φύτρωσαν με αποτέλεσμα να απαιτούνται επανασπορές.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές στα σιτηρά και επανασπορές λόγω βροχοπτώσεων από Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο και πλέον οι παραγωγοί αναζητούν λύσεις μέσω de minimis για το οποίο όμως τα ποσά έχουν εξαντληθεί για το 2024.
Πάντως ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός στον οποίο απευθυνθήκαμε μας ανέφερε πως είναι σπάνιο να σαπίσει ο σπόρος στη σπορά των σιτηρών από έντονες βροχές, εκτός αν τα χωράφια ήταν πλημμυρισμένα και ως εκ τούτου είχαμε αναερόβια μεθανική ζύμωση, αναφέρει το thessaliatv.gr.
Πιθανή αιτία λοιπόν να είναι η σύσταση των εδαφών που δεν έχουν επανέλθει από τα φερτά υλικά λόγω των πλημμυρών των τελευταίων ετών αφού φαίνεται ότι προβλήματα παρουσίασαν οι εκτάσεις που είχαν πλημμυρίσει κατά μήκος του Ενιπέα. Οι εκτάσεις αυτές είναι πιθανό να έχουν ιλύ (λούνι) σύμφωνα με τον κ. Ελευθεροχωρινό και να είχαν νεροκρατήματα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.
Πάντως οι παραγωγοί προλαβαίνουν για επανασπορές, αρκεί να μην πετύχουν λίβα στο αδέρφωμα ,περί τα τέλη Απρίλη με αρχές Μάη λόγω της οψίμησης, καταλήγει ο καθηγητής της Γεωπονικής. Διαφορετικά στα ξερικά ΄χωράφια η μόνη επιλογή που απέμεινε είναι ο ηλίανθος.