Μεγάλη αγροτική και κτηνοτροφική κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στην Τρίπολη.

Το υπαίθριο συλλαλητήριο διοργανώνει η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων.

Θα συμμετέχουν σύλλογοι από την Κορινθία, την Λακωνία, την Μεσσηνία και την Αργολίδα.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Στις 11:30 θα συγκεντρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έξω απ’ το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού της Τρίπολης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν αντιμετωπίζονται με ευχές, αλλά με συλλογική δράση και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, παρά την τεράστια ανάπτυξη και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης ο βιοπαλαιστής αγροτοκτηνοτρόφος έχει να αντιμετωπίσει και για το 2024 το τεράστιο κόστος στην παραγωγή του, την ανυπαρξία έργων υποδομής, την καταστροφή και την μείωση της παραγωγής του χωρίς να αποζημιώνεται ή να αναπληρώνεται, την παραγωγή του να μένει αδιάθετη. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται καθημερινά σε τέλμα, προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να επιβιώσει, να συνεχίσει να παράγει.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά στον αγώνα για επιβίωση, δεν οφείλεται στη κακοτυχία μας ή στην ανικανότητα των υπουργών, αλλά στις διαχρονικές αγροτικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα θέλουν την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων εκτός επαγγέλματος, ώστε να μείνει μια μικρή μειοψηφία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά αυτή τη πολιτική στόχευση. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι αποδεχόμενοι το ξεκλήρισμά μας. Η απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση του αγώνα μας, με μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότητα στους Αγροτικούς Συλλόγους και πανελλαδικό συντονισμό που είναι και το μεγαλύτερο όπλο μας!

Σε αυτή τη κατεύθυνση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους σε μαζική αγωνιστική απάντηση ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε. Στησύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) στις 10 Δεκέμβρη στην Νίκαια της Λάρισας, αποφασίστηκε συλλογικά να προχωρήσουμε, σε συντονισμένες σε όλη την Ελλάδα, κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Με βάση αυτήν απόφαση η ΟΑΣΠΠ μετά από συσκέψεις που έγιναν στους νομούς Μεσσηνίας , Λακωνίας , Κορινθίας καλεί σε Πανπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Τρίπολη, την Δευτέρα 22 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι ως αφετηρία δυναμικών κινητοποιήσεων.

Με τα τρακτέρ στους δρόμους για να διεκδικήσουμε και κατακτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων της επιβίωσής μας!

Στο κάλεσμα αυτό συμμετέχουν μετά από απόφασή τους οι αγροτικοί σύλλογοι:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Featured Image

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΑΚΣΥΝΑ)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).

· Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Εγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

· Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.

· Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

· Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

Εκ τις διοικήσεως τις ΟΑΣΠΠ

Featured Image