Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταργήσει ένα επίμαχο επερχόμενο νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στον περιορισμό της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Η Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά τον κανονισμό για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR) το 2020 ως μέρος της Πράσινης Συμφωνίας, του σχεδίου πολιτικής υπογραφής της von der Leyen, που περιλαμβάνει φιλόδοξα και νομικά δεσμευτικά σχέδια για να καταστεί η ήπειρος κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Στη συνέχεια, η Επιτροπή πρότεινε το νομοσχέδιο SUR τον Ιούνιο του 2022, θέτοντας στόχο να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και τους κινδύνους κατά 50 τοις εκατό έως το 2030.

«Η Επιτροπή πρότεινε SUR, με τον άξιο στόχο να μειώσει τους κινδύνους των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων», είπε η von der Leyen στους ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Αλλά η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης».

Η κίνηση αντιπροσωπεύει μια άλλη εκπληκτική όψη για την Επιτροπή, η οποία είχε θέσει τον περιορισμό της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων -εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι βλάπτουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία- στο επίκεντρο του σχεδίου της να απομακρυνθεί από ένα βιομηχανικό μοντέλο γεωργία.

Όμως, με την αυξανόμενη πολιτική αντίθεση από τα λόμπι των αγροτών και τους κεντροδεξιούς πολιτικούς, και τώρα με τις διαμαρτυρίες των αγροτών να σαρώνουν τις ευρωπαϊκές χώρες – ακόμη και έξω από το ίδιο το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα – το στέλεχος της ΕΕ τράβηξε την πρίζα.

Η πράσινη συμφωνία ξεθωριάζει
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου χαιρέτισε την κίνηση και ο κορυφαίος Γερμανός κεντροδεξιός νομοθέτης Peter Liese έγραψε στο X: «Μπράβο».

Έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης άμβλυνσης της στάσης της ΕΕ για τον οικολογικό χαρακτήρα του αγροδιατροφικού τομέα: η Επιτροπή απέσυρε τις αναφορές στη γεωργία σε έναν στόχο για το κλίμα που θα αποκαλυφθεί σύντομα και την περασμένη εβδομάδα θέσπισε μια παύση ενός έτους σε απαίτηση για τους γεωργούς να αφήνουν αγρανάπαυση για χάρη της βιοποικιλότητας.

Ο Φον ντερ Λάιεν, Γερμανός συντηρητικός πολιτικός, σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση και ότι οι εθνικές κυβερνήσεις που συγκεντρώθηκαν στο Συμβούλιο δεν σημειώνουν πλέον πρόοδο σε αυτήν. «Αλλά, φυσικά, το θέμα παραμένει», είπε, σε ένα άφθονο χειροκρότημα από τους νομοθέτες. «Για να προχωρήσουμε περισσότερο διάλογος και μια διαφορετική προσέγγιση χρειάζεται», είπε.

Featured Image

«Η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει μια νέα πρόταση με πολύ πιο ώριμο περιεχόμενο και με τα ενδιαφερόμενα μέρη μαζί», πρόσθεσε.

Η ήττα της στο Κοινοβούλιο οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αντίθεση της δικής της πολιτικής οικογένειας, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο είχε μια αποστολή να βυθίσει μεγάλο μέρος της ατζέντας Farm to Fork, το γεωργικό μέρος της Πράσινης Συμφωνίας , καθώς η οικονομική διαμάχη που προκλήθηκε από τον Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία ώθησαν τα ενεργειακά κόστη και συμπίεσαν τα εισοδήματα των αγροτών.

Με τέσσερις μήνες να απομένουν μέχρι τις εκλογές στην ΕΕ, το ΕΛΚ προσπαθεί να παρουσιαστεί ως προπύργιο των συμφερόντων των αγροτών για να κατακτήσει τις ψήφους της υπαίθρου.

Οι Πράσινοι και οι αριστεροί νομοθέτες, που πρωτοστάτησαν στις διαπραγματεύσεις για το SUR, κατέληξαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια τον περασμένο Νοέμβριο, αφού το ΕΛΚ σε συνδυασμό με τις ακροδεξιές ομάδες Ταυτότητα και Δημοκρατία και Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές. Οι τρεις δεξιές ομάδες πίεσαν να αποδυναμώσουν πτυχές του νόμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στην προστασία των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους από την έκθεση σε φυτοφάρμακα.

«Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι η πολιτικοποίηση αυτού για εκλογικό κέρδος, χρησιμοποιώντας τα βάσανα των αγροτών για αυτόν τον σκοπό», είπε ο Ιράτξε Γκαρθία, ο Ισπανός ηγέτης της παράταξης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, απευθυνόμενος στο ΕΛΚ.

Το ΕΛΚ απέρριψε σε μεγάλο βαθμό ένα παράλληλο νομοσχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία για την αποκατάσταση περιοχών φυσικών περιοχών της Ευρώπης, αν και αυτή η νομοθεσία εξακολουθεί να χωλαίνει μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

Στο Συμβούλιο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων σχετικά με τον φάκελο φυτοφαρμάκων έχουν σταματήσει, ακόμη και μετά την πρόταση της ισπανικής και της βελγικής προεδρίας της ΕΕ να αφαιρεθεί το SUR από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του και να διατηρηθούν μόνο εκείνα που προωθούν την υιοθέτηση ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων αντί των χημικών φυτοφαρμάκων.

Ο Von der Leyen είπε επίσης ότι μια έκθεση για μια διαβούλευση με αγρότες και περιβαλλοντικές ομάδες θα είναι έτοιμη «μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού» και θα υποστηρίξει την κατεύθυνση της μελλοντικής αγροτικής πολιτικής του μπλοκ, η οποία αυτή τη στιγμή βασίζεται στην εκταμίευση τεράστιων επιδοτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Featured Image