Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στην Ελλάδα μέσω σιδηροδρόμου, ανέφερε το Mediapool στις 24 Ιουλίου, επικαλούμενο τον Ντένκοφ.
Αυτό είπε ο αρχηγός της κυβέρνησης της Βουλγαρίας μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Mediapool, βουλγαρικά τρένα θα φόρτωναν ουκρανικά σιτηρά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας και θα τα μετέφεραν στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Όπως σημείωσε το πρακτορείο, δεν είναι σαφές εάν η Βουλγαρία διαθέτει τις απαραίτητες μεταφορικές ικανότητες καθώς οι κρατικοί σιδηρόδρομοί της υποφέρουν από έλλειψη ατμομηχανών και φορτηγών βαγονιών.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσει τις σιδηροδρομικές της γραμμές που ενδιαφέρουν τη Βουλγαρία, σχολίασε η Mediapool.
Η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Ιουλίου, τερματίζοντας ουσιαστικά τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα ακόμη και εν μέσω της συνεχιζόμενης πλήρους κλίμακας εισβολής.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2022, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.
Η ΕΕ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα μέσω των λεγόμενων «λωρίδων αλληλεγγύης», που δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2022 για να βοηθήσουν το Κίεβο στη μεταφορά των προϊόντων του.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι λωρίδες αλληλεγγύης διευκόλυναν την εξαγωγή περισσότερων από 45 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και άλλων προϊόντων μέχρι στιγμής.
Η Κροατία πρόσφερε επίσης το σιδηροδρομικό της δίκτυο και τα λιμάνια της στην Αδριατική Θάλασσα ως εναλλακτική διαδρομή για τα ουκρανικά σιτηρά.
Ωστόσο, πέντε μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να παρατείνουν την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών προϊόντων σιτηρών σε αυτές τις χώρες τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.
Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε την απαγόρευση του σιταριού, του καλαμποκιού, της ελαιοκράμβης και των ηλιόσπορων για να «απαλύνει τα υλικοτεχνικά προβλήματα» που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά στις πέντε χώρες. Η απαγόρευση παρατάθηκε στις 5 Ιουνίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, τα μέλη της Κεντρικής Ευρώπης της ΕΕ θα επιτρέψουν ωστόσο τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών μέσω της επικράτειάς τους αλλού.
Newsroom Agronewsbomb