Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης για το έτος 2024, ύψους 70%, προγραμματίζεται να ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα.

Αν και η ημερομηνία αυτή δεν είναι οριστική, θεωρείται η πιθανότερη με τα τρέχοντα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσει να τρέχει η πίστωση και νωρίτερα, δηλαδή έως την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείονται καθυστερήσεις…

Παράλληλα, η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίζεται από ένταση και αβεβαιότητα, καθώς έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες στη βουλή ότι η προκαταβολή θα καταβληθεί στους παραγωγούς έως το τέλος του μήνα. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τις καθυστερήσεις, καθώς η ροή των καταβολών θα συνεχιστεί ομαλά.

Για το 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέγραψε αποκλίσεις ύψους 87,8 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε μη επιλέξιμες εκτάσεις και έλλειψη πληρότητας στις αιτήσεις ενίσχυσης. Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι τυχόν διορθώσεις ή ενστάσεις θα αντιμετωπιστούν και οι αναγκαίες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν.

Μιλώντας βέβαια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Τετάρτης (23/10) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στο θέμα των αναμενόμενων πληρωμών. Συνομιλώντας μέσω skype με την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του δελτίου, Κατερίνα Σαλαπάτα, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της καταβολής της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μετά από πολλά ζητήματα υπάρχει επιτέλους ένας τεχνικός σύμβουλος, που έχει αναλάβει την υποχρέωση σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να γίνουν έγκαιρα οι πληρωμές. Υπήρχε καθυστέρηση με την έναρξη υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ, η οποία είναι μία πραγματικότητα, που είχε ενδεχομένως της ρίζα της στο παρελθόν, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα».

«Έχει καταβληθεί μία τεράστια προσπάθεια από τον Οργανισμό, προκειμένου στο τέλος του μήνα να υπάρξει δυνατότητα της καταβολής της πρώτης δόσης. Είμαστε κι εμείς σε αυτή την αναμονή. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι κοντά στο χρόνο που έχει προσδιοριστεί θα γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, εποπτεύεται μεν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά δεν τελεί υπό την επίβλεψη ουσιαστικά κάθε δραστηριότητάς του από το υπουργείο. Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να πληρώσουμε στο τέλος Οκτωβρίου», τόνισε, σε μια προσπάθεια να μην εκτεθεί αν δεν καταφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τηρήσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τι είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Tην Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ή την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς δηλ. το 70% του συνολικού ποσού.

Featured Image

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται επί ποδός για να διευθετήσουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες.

Με βάση τα σημερινά λοιπόν δεδομένα εκτός απροόπτου όπως είπε ο κ. Ζερβός η πληρωμή θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η πληρωμή αυτή θα συμβεί καθυστερημένα καθώς οι παραγωγοί είχαν την προσδοκία ότι θα έβλεπαν λεφτά στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 25 Οκτωβρίου και πάντως πριν την επέτειο της 28ης ενδεχόμενο όμως που απομακρύνθηκε με βάση τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα προλάβει να προχωρήσει τους ελέγχους και η πληρωμή θα γίνει σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2023 και όχι του 2024 καθώς να θυμίσουμε ότι είχε καθυστερήσει να ανοίξει και να κλείσει η πλατφόρμα ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διορθώσεις και νέοι έλεγχοι και τελικά συµπληρωµατικές πιστώσεις.

Σε αυτή τη φάση γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και έλεγχοι monitoring, µε τα ΚΥ∆ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι στις περισσότερες αιτήσεις εντοπίζεται πλειάδα λαθών, τόσο στα στοιχεία της βασικής ενίσχυσης όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, τονίζοντας ότι όλο αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε µεγάλες απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων.

Υπόλοιπα από περσινά αγροπεριβαλλοντικά αρχές Νοεµβρίου

Να θυμίσουμε επίσης ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών πληρωµών του 2023 για τα αγροπεριβαλλοντικά αναφέρεται ότι όσον αφορά την εκκαθαριστική πληρωµή για τα αγροπεριβαντολογικά και τη Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2023, αυτή όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου 2024.

Η δε εξισωτική αποζημίωση πάει για το τέλος του Δεκεμβρίου, όπως επίσης η αναδιανεμητική ενίσχυση και το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης του 2024. Για τα οικοσχήματα γίνεται προσπάθεια για εκκίνηση πληρωμών το Νοέμβριο, αλλά το πιθανότερο είναι να πάμε για Δεκέμβριο, λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα, όπως άλλωστε θα συμβεί και με την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και συγκεκριμένα το 50% για το 2024, που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image