Ποια είναι η κατάσταση σε Κρήτη και Λακωνία. Αμείωτο το εμπορικό ενδιαφέρον.

Θέμα χρόνου θεωρούν κύκλοι της αγοράς μια τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό, καθώς είναι πλέον πανθομολογούμενο πως η ξηρασία έχει προκαλέσει τεράστια μείωση στην καρποφορία στην ΕΕ και όχι μόνο. Όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν ακόμα αποθέματα, το σκέφτονται να πουλήσουν, αλλά λίγοι πάνε σε πράξεις, καθώς αναμένουν ακόμα καλύτερες τιμές.

“Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ακόμα και σήμερα το εμπορικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και μπορώ να πω ότι αυξάνει κιόλας. Μας παίρνουν έμποροι τηλέφωνο για προϊόν, που είχαν χρόνια να ενδιαφερθούν. Αποθέματα υπάρχουν πλέον ελάχιστα στους παραγωγούς και λίγοι πουλάνε. Τώρα για τη νέα χρονιά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το δέσιμο των καρπών και αναμένουμε μια ποσότητα το πολύ στους 500 τόνους, ενώ φέτος κάναμε 1.100 τόνους. Στην περιοχή της Λακωνίας έχουμε και σοβαρό θέμα πλέον με την άρδευση καθώς δεν υπάρχει πολύ νερό”.

Featured Image

Πολύ κάτω η παραγωγή και στην Κρήτη

Πολύ μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου και στην περιοχή των Κάτω Ασιτών στο Ηράκλειο Κρήτης. “Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώ πως θα είμαστε σαν ποσότητα στο 40% της φετινής χρονιάς, καθώς τα δέντρα έχουν θέματα από τις υγρασίες”, λέει από την πλευρά του ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος στον τοπικό συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνεταιρισμός Κ. Ασιτών πληρώνει τον παραγωγό για ελαιόλαδο από 0,3 έως 0,8 7 ευρώ το κιλό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image